Χρηματικές αμοιβές ύψους εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό τριών ανώτερων στελεχών του PKK, δίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση.

Το PKK διεξάγει ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους επί σχεδόν 35 χρόνια.

Η κίνηση εντάσσεται στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Ουάσινγκτον να αποκαταστήσει τη σχέση της με την Άγκυρα. Το κλίμα παρέμενε τεταμένο στη σχέση των δύο συμμάχων στο NATO για καιρό, αλλά η ένταση άρχισε να αποκλιμακώνεται αισθητά μετά την απελευθέρωση του αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον τον περασμένο μήνα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε την καταβολή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες «που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό» του Μουράτ Καραγιλάν, έως και 4 εκατομμυρίων στην περίπτωση του Τζεμίλ Μπαγίκ και 3 εκατομμυρίων σε αυτήν του Ντουράν Καλκάν.

Τα τρία στελέχη αυτά του PKK συγκαταλέγονται εξάλλου στον κατάλογο των «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» της Τουρκίας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ο Καραγιλάν και ο Μπαγίκ θεωρούνται οι de facto ηγέτες του PKK μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτζαλάν από τις τουρκικές αρχές το 1999. Ο Οτζαλάν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε ένα νησάκι κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Κατά ειδικούς, οι Καραγιλάν και Μπαγίκ πιθανόν βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, όπου το PKK έχει επιχειρησιακές βάσεις μετόπισθεν, άλλοι όμως θεωρούν ότι δεν είναι απίθανο να περνούν μερικές φορές στο Ιράν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here