Στην πρώτη εκτίμηση του για τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικομομία προχώρησε σήμερα ο ΙΟΒΕ, υπογραμμίζοντας δύο σενάρια, τα οποία επεξεργάστηκαν οι αναλυτές του Ινστιτούτου υπό τον Γενικό Διευθυντή κ. Νίκο Βέττα.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 5% και 9%. Ωστόσο ο κ. Βέττας, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης, φρόντισε να αφήσει και άλλα ενδεχόμενα πιθανά, ακόμα και «ένα εφιαλτικό σενάριο», τα οποία και θα εξετάζονται με την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

Το βασικό σενάριο

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάστηκαν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ και λαμβάνοντας υπόψη κάθε διαθέσιμο στοιχείο – από την κατάσταση και τις προοπτικές της αγορές, το διεθνές κλίμα αλλά και τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας – η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί στο 5%.

Σε αυτό το σενάριο η ελληνική οικονομία θα έχει αρνητικό πληθωρισμό 2%, η ανεργία θα αυξηθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 19,3%, οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 17% η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί 4% ενώ η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 4,5%

Η παραδοχή σε αυτό το σενάριο είναι ότι στη χώρα μας θα έχουμε τα περισσότερα έκτακτα μέτρα ως τα μέσα Μαΐου και σταδιακά από το τέλος του και μετά θα υπάρξει άρση μέτρων που θα αφορούν μεταφορές ανθρώπων, κυρίως αεροπορικές. Αυτό σημαίνει ότι και τα κρατικά μέτρα στήριξης μπορούν να αρθούν από τέλη Μαϊου. Επίσης δεν θα χαθεί πλήρως η τουριστική σεζόν αλλά ότι θα μπορούν οι τουριστικές επιχειρήσεις να δέχονται τουριστικές εισροές έστω απ’ τον Ιούλιο και μετά με μεταφορά της τουριστικής σαιζόν. Επίσης σε αυτό το σενάριο η ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι λίγο πιο κάτω απ’ το 7%.

Το δυσμενές σενάριο

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο η ύφεση στη χώρα μπορεί να φθάσει το 9%, η ανεργία θα αυξηθεί πάνω απ’ το 21%, ο αρνητικός πληθωρισμός θα φθάσει το 3,5%. Επίσης η μείωση στις επενδύσεις θα φθάσει το 30%, η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα είναι 8% ενώ η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί 7,5%. Η βασική παραδοχή του δυσμενούς σεναρίου ότι το πρόβλημα της πανδημίας θα παραμείνει και το καλοκαίρι ή θα σταματήσει και θα επανέλθει πάλι απ’ το φθινόπωρο.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως πως είναι πολλοί οι καθοριστικοί παράγοντες για τις προβλέψεις που γίνονται. Γι αυτό εξάλλου και ο ίδιος προς το παρόν δεν αποκλείει και ακόμα χειρότερες επιδόσεις.

Οι παράγοντες αυτοί, όπως τους κωδικοποίησε ο κ. Βέττας είναι:

  • Πόσο θα κρατήσει το υγιεινομικό πρόβλημα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. «Το εάν η ύφεση στην Ευρωζώνη θα διαρκέσει ένα, δύο, τρία τρίμηνα είναι πολύ σημαντικό για εμάς», σημείωσε ο κ. Βέττας.
  • Το τελικό ύψος των μέτρων που σε ένα βαθμό θα αντισταθμήσουν την αρχική ύφεση μεταφέροντας κάποιο χρέος στο μέλλον. Τόσο σε εγχώριο όσο και σε επίπεδο ΕΕ
  • Η τιμή του πετρελαίου, που φαίνεται προς το παρόν να λειτουργεί ευνοϊκά λόγω της μεγάλης πτώσης της.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here