Η Intrum AB (publ) συμφώνησε να πουλήσει ένα σημαντικό μέρος του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου σε θυγατρικές της Cerberus Capital Management L.P. (“Cerberus”) για περίπου το 98% της λογιστικής αξίας κατά την ημερομηνία οικονομικής μεταφοράς, 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Η Intrum θα διατηρήσει 35% ποσοστό συμμετοχής στην αγοραστική οντότητα που κατέχει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και έχει συνάψει αποκλειστική συμφωνία τουλάχιστον 5 ετών για να διατηρήσει την εξυπηρέτηση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου.

Τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα της Intrum κατά το κλείσιμο, ύψους 8,2 δισ. Σουηδικές Κορώνες SEK (711 εκ. €), θα χρησιμοποιηθούν πλήρως για τη μείωση του χρέους.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 χαρτοφυλάκια ονομαστικής αξίας 382 δισεκατομμυρίων SEK (33 δισεκατομμύρια ευρώ) και λογιστικής αξίας 11,5 δισεκατομμυρίων SEK (1 δισ ευρώ) στις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα 8,2 δισεκατομμυρίων SEK (711 εκατομμύρια ευρώ) θα καταβληθούν εξ ολοκλήρου κατά το κλείσιμο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τα καθαρά αναμενόμενα έσοδα των 8,2 δισ. SEK θα χρησιμοποιηθούν, εξ ολοκλήρου, για τη μείωση της μόχλευσης.

Το καθαρό χρέος της Intrum ύψους 58,9 δισ. SEK θα μειωθεί σε 50,7 δισ. SEK, pro forma για τη συναλλαγή. 00Ο καθαρός δείκτης μόχλευσης της Intrum θα είναι 4,6x σε μετρητά RTM EBITDA ύψους 11,0 δισεκατομμυρίων SEK.

 

Η συναλλαγή περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία σε 13 από τις 20 δικαιοδοσίες της Intrum σε όλη την Ευρώπη.

Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο αποτελείται κυρίως από μη εξασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία σε περίπου 10.000 χαρτοφυλάκια, αντιπροσωπευτικά της έκθεσης της Intrum στις σχετικές δικαιοδοσίες και μια δίκαιη αναπαράσταση του συνολικού backbook.

Οι οντότητες που κατέχουν αυτά τα χαρτοφυλάκια θα αποκτηθούν από τον Επενδυτή, στον οποίο η Cerberus θα κατέχει μερίδιο 65% και η Intrum θα κατέχει μερίδιο ιδιοκτησίας 35%.

Mixed denomination Swedish krona (SEK) notes and coins sit in a cashier’s till inside a currency exchange in Malmo, Sweden, on Tuesday, May 14, 2013. Sweden’s krona sank after a report showed consumer prices declined more than most economists had predicted. Photographer: Linus Hook/Bloomberg

Η Intrum συνεχίζει να υλοποιεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Ημέρα Κεφαλαιαγορών («CMD») τον Σεπτέμβριο του 2023 για τη μείωση της μόχλευσης και την απομάκρυνση του κινδύνου της χρηματοοικονομικής της πλατφόρμας.

Αυτή η συναλλαγή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα για να μειωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις, καθώς υπερβαίνουν ουσιωδώς τις προηγουμένως αναφερόμενες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων ύψους 6 δισεκατομμυρίων SEK (συμπεριλαμβανομένης και της προκαταβολής συναλλαγών συν εξόδων από χώρες) που παρουσιάστηκαν στο CMD.

Αυτή η μεγαλύτερη συναλλαγή ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητα και την ικανότητα της Intrum να ανταποκρίνεται στις λήξεις χρέους το 2024 και το 2025, χωρίς να βασίζεται στην πρόσβαση στην αγορά χρέους.

Επιπλέον, η συναλλαγή μειώνει ουσιαστικά τον απόλυτο κίνδυνο δανεισμού και βραχυπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, ενώ αυξάνει το ισχυρό franchise εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας και αυξάνει τις υπηρεσίες που παρέχονται σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές NPL στην Ευρώπη.

Ο Andrés Rubio, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum, σχολίασε:

  • «Αυτή η συναλλαγή είναι ένα σημαντικό βήμα που θα μας επιτρέψει να απομοχλεύσουμε τον ισολογισμό μας, διατηρώντας παράλληλα την έκθεση στο περιουσιακό στοιχείο και την πλήρη περίμετρο εξυπηρέτησης. Η συναλλαγή είναι ένα σημαντικό βήμα για ένα πιο κεφαλαιώδες επιχειρηματικό μοντέλο – μειωμένη ένταση του ισολογισμού, αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες εξυπηρέτησης και αυξάνοντας τα επαναλαμβανόμενα έσοδα από υπηρεσίες υψηλής αξίας.
  • Αυτό είναι επίσης ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα στην πορεία μας προς τη δημιουργία μιας πλήρους πλατφόρμας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με πλειοψηφικό κεφάλαιο τρίτων που χρηματοδοτεί την ιδιόκτητη προέλευση επενδύσεων περιουσιακών στοιχείων NPL καταναλωτών.
  • Στην Cerberus, κορυφαίο επενδυτή στον τομέα και έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους πελάτες μας, έχουμε έναν ισχυρό συνεργάτη στο μέλλον».

Ο David Teitelbaum, Επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Συμβουλευτικών Γραφείων και Επικεφαλής του Global FIG Advisory, Cerberus European Capital Advisors, σχολίασε:

• «Η Intrum έχει καθιερωθεί ως ευρωπαϊκός ηγέτης στις υπηρεσίες διαχείρισης πιστώσεων, έχοντας δημιουργήσει ένα μοναδικό και αναλυτικό βιβλίο περιουσιακών στοιχείων όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποκτήσουμε ελεγκτική συμμετοχή σε αυτό το μεγάλο πανευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο δανείων και να βοηθήσουμε την Intrum να προχωρήσει τη στρατηγική της εξέλιξη σε μια επιχείρηση που ηγείται των υπηρεσιών. Σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική μας να συνεργαζόμαστε με κορυφαίες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, αυτή η συναλλαγή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη συνεχιζόμενη συνεργασία μας με την Intrum.”

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα δημιουργήσει μη ταμειακή λογιστική ζημία ύψους περίπου 845 εκατομμυρίων SEK εκ των οποίων 219 εκατ. SEK αποδίδονται στην έκπτωση στη λογιστική αξία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ