Οι «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» επιστρέφουν στις 7-9 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, για να παρουσιάσουν την αντανάκλαση του Δελφικού Πνεύματος στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 7 Απριλίου με ένα αφιέρωμα στην Εύα Πάλμερ Σικελιανού μια «ξεχωριστή γυναίκα της εποχής της», με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, όπου άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, θα ξεδιπλώσουν τις δημιουργικές πτυχές της Εύας Πάλμερ Σικελιανού και θα συζητήσουν για το αποτύπωμα της προσωπικότητας και του έργου της στο έργο του Άγγελου Σικελιανού, στην τέχνη του αλλά και στην εξέλιξη της Δελφικής Ιδέας. Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 7/4 είναι ανοιχτές στο κοινό.
Με στόχο η διοργάνωση να καθιερωθεί ως ένα Διεθνές Πνευματικό Forum, που θα αναδείξει πολιτικές λύσεις για τα σύγχρονα προβλήματα, η οργανωτική επιτροπή επέλεξε να συζητηθούν η Ενιαία Υγεία και η Διπλωματία των Πόλεων, σε δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ημερίδες, στις 8 & 9 Απριλίου.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου 70 σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ειδικοί, από τον Π.Ο.Υ., τον χώρο της πολιτικής και της τέχνης, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την αυτοδιοίκηση, σε 14 ομιλίες και 10 στρογγυλές τράπεζες θα συναντηθούν και με αφετηρία το Δελφικό Πνεύμα θα συζητήσουν για τις προκλήσεις της νέας εποχής. Τη διοργάνωση έχουν προσκληθεί να χαιρετίσουν, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.
H Ημερίδα με τίτλο «Από τον Απόλλωνα και τον Ασκληπιό, στην Πολιτική για μια Ενιαία Υγεία», στις 8 Απριλίου, αναγνωρίζει την ενιαία υγεία ως μια έννοια με ρίζες από την αρχαιότητα, περιγράφει την ιστορική διαδρομή της μέχρι και σήμερα, και την τοποθετεί στο επίκεντρο ως αξιόπιστη ολιστική λύση για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που η πανδημία, η περιβαλλοντική κρίση, οι φυσικές καταστροφές και οι μεταναστευτικές ροές έχουν αναδείξει. Μέσα από την αρχή «Κανείς δεν μένει εκτός» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μία ομάδα σημαντικών στελεχών του, με επικεφαλής την Kira Fortune, Regional Adviser for Healthy Cities, Health Promotion and Well-being, WHO Regional Office for Europe, θα συζητήσει για τις σύγχρονες πολιτικές υγείας, την πολιτική ατζέντα της Ενιαίας Υγείας (One Health). Πανεπιστημιακοί από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και το Πανεπιστήμιο Μόντρεαλ του Καναδά, πολιτικοί και στελέχη της αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Μπρνο, η Ουτρέχτη και το Ούντινε, θα συζητήσουν για το περιβάλλον και την επίδρασή του στην υγεία και θα αναλύσουν τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και κοινοτήτων στη διαμόρφωσή της. Τις εργασίες της πρώτης ημέρας θα κλείσει ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας με την παρουσίαση του «Από τους Δελφούς στην Επίδαυρο και την ολιστική αντιμετώπιση της υγείας στα ιερά του Ασκληπιού» , ως μια υπόμνηση ότι η «ολιστική φροντίδα υγείας» προέρχεται από τα Ασκληπιεία, που εφάρμοζαν τις αντιλήψεις του αρχαίου ελληνικού μας πολιτισμού για την υγεία.
Στις 9 Απριλίου πραγματοποιείται η Ημερίδα για τη Διπλωματία των Πόλεων και τα Δίκτυα με τίτλο «Από την 1η Αμφικτιονία Πόλεων στη σύγχρονη Διπλωματία και τα Δίκτυα Πόλεων». Με αφετηρία τη Δελφική Αμφικτιονία ―το πρώτο δίκτυο πόλεων― στην ημερίδα, μέλη της Βουλής των Ελλήνων, όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ιωάννης Μπούγας, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και στελέχη της αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συζητούν για τη Δικτύωση και τη Διπλωματία των Πόλεων, η οποία σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μπορεί να συνδράμει τις κεντρικές διπλωματικές πρωτοβουλίες, αλλά και να δώσει λύσεις σε υπαρκτά αδιέξοδα. Θα παρουσιαστούν σύγχρονα δίκτυα πόλεων για την υγεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, περιπτώσεις αδελφοποιήσεων και τα αποτελέσματά τους, καθώς και ο σχεδιασμός και ευκαιρίες που δίνονται σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση των συνεργασιών. Με ενδιαφέρον αναμένεται η κεντρική ομιλία του Αντώνη Καρβούνη, Προϊσταμένου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, για τη διπλωματία και τα δίκτυα των πόλεων σήμερα.
Όπως τονίζει η Οργανωτική Επιτροπή «Στο πρόγραμμα των Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς φέτος συναντιέται μια εξαιρετική ομάδα ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος, ειδικών, ακαδημαϊκών, πολιτικών και στελεχών τοπικής αυτοδιοίκησης που θα προωθήσει και θα μετασχηματίσει τη Δελφική Ιδέα στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας, αλλά και της Διπλωματίας των Πόλεων, διευκολύνοντας τη μετάβαση σε ένα καλύτερο μέλλον».
Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα και τους Ομιλητές στην ιστοσελίδα: www.delphicheritage.eu/greek/
Για την παρακολούθηση των Ημερίδων απαιτείται εγγραφή.