Οι πρώτες ροές ηλεκτρικού ρεύματος από τη Νορβηγία προς τη Βρετανία ξεκινούν σήμερα, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου North Sea Link, που θα μεταφέρει ρεύμα από υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Είναι το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο στον κόσμο μήκους 720 χλμ. Και ενώνει τη Νορηγία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι και εγκαινιάζεται την πιο κατάλληλη στιγμή, καθώς οι ελλείψεις στη Βρετανία είναι μεγάλες κι έχουν εκτοξεύσει τις τιμές ενέργειας σε δυσθεώρητα επίπεδα, προκαλώντας το κλείσιμο 10 μικρών εταιριών στον κλάδο της παροχής ενέργειας.

Το καλώδιο, έχει τη δυνατότητα να  μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα ισχύος 1.400 MW αλλά αρχικά θα περιοριστεί περίπου στη μισή ισχύ και σε ροές αποκλειστικά προς τη Βρετανία.

Ο κίνδυνος χειμερινών blackout αυξήθηκε αφότου ένας υποθαλάσσιος σύνδεσμος με τη Γαλλία βγήκε εκτός λόγω πυρκαγιάς.

Η νορβηγική σύνδεση θα είναι βασική για την προσπάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτύχει τους στόχους για μηδενικές εκπομπές, αποφεύγοντας 23 εκ. τόνους εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και τελικά τροφοδοτώντας έως και 1,4 εκ. νοικοκυριά, σύμφωνα με τη National Grid, που είναι διαχειριστής δικτύων διανομής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here