Όσον αφορά στις ανακριβείς πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε σχέση με τη διαθεσιμότητα στην Ελλάδα της δραστικής ουσίας Τepotinib, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ( ΙΦΕΤ Α.Ε), ενημερώνει ότι το σχετικό σκεύασμα TEPMETKO έχει ήδη διατεθεί δύο φορές το 2022 στην Ελλάδα, καλύπτοντας τα δύο αντίστοιχα αιτήματα που υπήρξαν.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καινοτόμο φάρμακο το οποίο εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το Φεβρουάριο του 2022.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που παρείχε πρόσβαση στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ( ΙΦΕΤ Α.Ε) έλαβε το πρώτο σχετικό αίτημα τον Μάϊο του 2022 και σε συνεργασία με την παραγωγό εταιρεία, εισήγαγε την πρώτη θεραπεία στην Ελλάδα τον ίδιο μήνα.

Το δεύτερο σχετικό αίτημα υποβλήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και σε συνεργασία με την παραγωγό εταιρεία, παραδόθηκε την 1η Νοεμβρίου 2022.

Το ΙΦΕΤ διαθέτει κάθε χρόνο περισσότερα από 700 σκευάσματα, τα οποία στην πλειοψηφία τους αφορούν καινοτόμες θεραπείες και ειδικές νοσοκομειακές παραγγελίες.

Για την εισαγωγή τους απαιτείται σειρά ειδικών διαδικασιών και αδειοδοτήσεων.

Όλοι οι εργαζόμενοι του ΙΦΕΤ εργάζονται καθημερινά με επαγγελματισμό και αφοσίωση, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάθε χρόνο σε χιλιάδες Έλληνες ασθενείς, πρόσβαση σε σπάνιες και καινοτόμες θεραπείες που δεν κυκλοφορούν στη χώρα.

Το αποτέλεσμα είναι ότι φάρμακα, όπως το TEPMETKO, έρχονται στην Ελλάδα πρώτα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, προσφέροντας στην ιατρική κοινότητα νέες επιλογές για να βελτιώσει την υγεία των ασθενών.

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΙΦΕΤ συνεχίζουν το έργο τους υπηρετώντας τη Δημόσια Υγεία, χωρίς να επηρεάζονται από επιθέσεις και συκοφαντίες που προφανώς αποβλέπουν σε αναβίωση αδιαφανών και αναποτελεσματικών μοντέλων λειτουργίας του παρελθόντος.

Για του λόγου το ασφαλές, ακολουθούν αναλυτικά τα πραγματικά δεδομένα σε απάντηση των ψευδών ανακριβειών:

Πρώτη παραγγελία και διάθεση του TEPMETKO στην  Ελλάδα:

 • 9/5/22 Το ΙΦΕΤ απευθύνθηκε στην MSD MERCK GREECE η οποία και απάντησε την ίδια μέρα στο ΙΦΕΤ ότι το σκεύασμα δεν περιλαμβάνεται στο portfolio της.
 • 10/5/22 και  11/5/22 Υπεβλήθησαν σχετικά  ερωτήματα μέσω υποβολής φόρμας και μέσω email  στην MERCK GROUP.
 • 12/5/22 H MERCK GROUP απέστειλε στο ΙΦΕΤ τα στοιχεία επικοινωνίας της φαρμακαποθήκης VIRION στη Γερμανία.
 • 18/5/22  Η MERCK GROUP απέστειλε στο ΙΦΕΤ τα contact details της Merck Export, με την οποία επικοινώνησε το ΙΦΕΤ την ίδια μέρα.
 • 20/5/22 Εστάλη το PO 22 00000613 στη VIRION καθώς και η Merck Export offer.
 • 31/5/22 Παρελήφθη η παραγγελία του PO 22 00000613.

Δεύτερη παραγγελία και διάθεση του TEPMETKO στην Ελλάδα:

 • 26/9/22 Εστάλη το PO 22-0001396 στη MERCK GROUP.
 • 27/9/22 Η MERCK GROUP επιβεβαίωσε την παραλαβή της παραγγελίας.
 • 30/9/22 Η MERCK GROUP προτείνει να προχωρήσει η παραγγελία με αγγλική συσκευασία και λήξη με εκτίμηση παράδοσης του σκευάσματος σε 2-3 εβδομάδες.
 • 4/10/22 Η MERCK GROUP ζητά επιβεβαίωση για το παραπάνω και το ΙΦΕΤ επιβεβαιώνει αντίστοιχα την ίδια μέρα.
 • 6/10/22 Η MERCK GROUP στέλνει την σχετική δήλωση προς υπογραφή και ζητά άδεια εισαγωγής.
 • 10/10/22 Αποστέλλονται από το ΙΦΕΤ τα ανωτέρω έγγραφα.
 • 12/10/22 Η MERCK GROUP ενημερώνει ότι τα προϊόντα είναι έτοιμα προς αποστολή και στις 13/10/22 αποστέλλει invoice, packing list, CoA, CoC & ενημερώνει για εκτίμηση παράδοσης στις 25/10/22.
 • 25/10/22 Η MERCK GROUP δίνει νέα εκτίμηση παράδοσης έως 2/11/22.
 • 1/11/22 Πραγματοποιείται η παραλαβή του σκευάσματος στο ΙΦΕΤ.
 • 2/11/22 Πραγματοποιείται η αποστολή του σκευάσματος στον ΕΟΠΠΥ

.

 

 

  Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ):

Η εταιρεία ΙΦΕΤ Α.Ε., ιδρύθηκε το 1991, μετά την κατάργηση της τότε Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας (ΕΦ) και της Κρατικής Φαρμακαποθήκης (ΚΦ). Σήμερα είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία, αν και κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για την θεραπεία των ασθενών και την προστασία της δημόσιας υγείας, δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, δραστηριοποιείται και σε τομείς παροχής υπηρεσιών υγείας, όπως η οργάνωση συστημάτων ασφαλούς διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων ληγμένων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων οικιακής χρήσης, καθώς και την ακτινοβόληση ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Προτεραιότητά της ΙΦΕΤ Α.Ε. -ανεξαρτήτως συνθηκών- είναι ο Ασθενής και η ολιστική και υπεύθυνη κάλυψη των αναγκών του, με σεβασμό στην πολιτεία και το περιβάλλον, υπηρετώντας σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα και τις προβλέψεις της ισχύουσας εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.ifet.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ