Γράφει η «ξενοδόχος»

Από τη μία οι φετινές, μεγάλες απώλειες από τη ματαίωση της 85ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πολύπαθη ξενοδοχειακό κλάδο στην πόλη και από την άλλη οι μεγάλες προσδοκίες για την τόνωση της τοπικής οικονομίας από το πλάνο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου.

Στις  28 Σεπτεμβρίου 2020 η ΔΕΘ – HELEXPO Α.Ε. θα προκηρύξει, διεθνώς, ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής στη φάση της προεπιλογής για το «Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης». Στόχος είναι  να προσελκύσει αρχιτέκτονες με το μέγιστο βαθμό ικανότητας, δημιουργικότητας, καινοτομίας και αφοσίωσης.

Η ΔΕΘ – HELEXPO, κύρια διαχειρίστρια του μεγαλύτερου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου της χώρας, θα προχωρήσει ως γνωστόν στην ολική ανακατασκευή των εκθεσιακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την ανάπλαση του χώρου της, η οποία θα περιλαμβάνει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ένα εμβληματικό εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, αστικό πάρκο, ξενοδοχείο κ.ά..

Χθές από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας ανέφερε ότι κατά την τετραετή κατασκευή του, θα παραχθεί οικονομική δραστηριότητα 350 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 1000 νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον όταν οι νέοι χώροι θα είναι λειτουργικοί, θα εισφέρουν ετησίως στην περιοχή, οικονομική δραστηριότητα 500 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσουν 1.500 νέες θέσεις εργασίας. Η συμβολή του εκθεασιακού κλάδου στην οικονομία είναι πολύ μεγάλη, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Τζήκας, προσθέτοντας ότι  για κάθε 1 ευρώ αύξησης στον εκθεσιακό κλάδο, η αύξηση είναι 1,9 ευρώ στην τοπική οικονομία και η εκθεσιακή δραστηριότητα διπλασιάζει ουσιαστικά την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Ως προς τον αντίκτυπο της ματαίωσης της 85ης ΔΕΘ στην τοπική οικονομία αυτός αντιστοιχεί σε απώλειες ύψους 50 εκατ. ευρώ, σε μία περίοδο όπου ήδη τα ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας μετρούν μεγάλες πληγές, με το επόμενο εξάμηνο να εκτιμάται ακόμη πιο δύσκολο.  Σύμφωνα με τα στοιχεία από την  Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, οι πληρότητες στο οκτάμηνο ήταν 32% και συγκεκριμένα τον Αύγουστο 20%, ενώ ο μέσος ετήσιος τζίρος των ξενοδοχείων της πόλης δεν θα ξεπερνά το κόστος μισθοδοσίας του 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ