Ιδιαίτερα θετικά είναι τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάζει η τελευταία αποτίμηση γύρω από τις συστάσεις και τις διαγραφές εταιρειών από τα σχετικά μητρώα, αν αναλογιστεί κανείς πως το ισοζύγιο έχει θετικό πρόσημο κατά 19.351 επιχειρήσεις!

Υπό αυτό το πρίσμα – αν και είθισται μέχτι τέλος του χρόνου να γίνονται διαγραφές – οι προοπτικές για την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα στη χώρα φαντάζουν πλέον αρκετά πιο ευοίωνες.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της ηλεκτρονικής καταγραφής των καταγραφής των ροών εργαζομένων στο «ΠΣ Εργάνη», σε συνδυασμό και με τις αυξημένες ετήσιες εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο «Γ.Ε.ΜΗ.», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Μητρώου του ΕΒΕΠ μια εβδομάδα πριν το τέλος του 2019, παρατηρείται πως το θετικό ισοζύγιο των επιπλέον 19.351 επιχειρήσεων είναι αυξημένο κατά 40% από τις 13.853 πέρυσι.

Συγκεκριμένα, σε πανελλαδική κλίμακα, το 2018 εγγράφηκαν 35.375 επιχειρήσεις και διεγράφησαν 21.522, ενώ στο τέλος του 2019 οι εγγραφές είναι 36.430 και οι διαγραφές 17.079, που σημαίνει αύξηση 3% στις ιδρύσεις και μείωση 26% στα «λουκέτα», αν και μέχρι τη τελευταία ημέρα του έτους ενδέχεται αύξηση των διαγραφών.

Πρωταγωνιστούν οι ατομικές, 1 στις 3 είναι σε μορφή Ι.Κ.Ε

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν μία στις τρεις νεοσύστατες επιχειρήσεις εταιρικής μορφής είναι Ι.Κ.Ε., ενώ πρώτες στις εγγραφές παραμένουν οι ατομικές.

Οι 319.514 επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό αυξήθηκαν κατά επιπλέον 7.899 και ποσοστό 3%, σε σχέση με το 2018. Ο συνδυασμός των διαθέσιμων, όμως, στοιχείων δείχνει ότι μόνο μία στις τέσσερις νέες επιχειρήσεις προσέλαβε προσωπικό.

Όπως διαπιστώνεται, οι 1.986.336 εργαζόμενοι το 2019 αυξήθηκαν κατά 78.391, σε σχέση με το 2018, ποσοστό αύξησης 4,1%. Από τις ΑΠΔ, μάλιστα, προκύπτει πως από το σύνολο των εργαζομένων οι 99.245 απασχολούνται σε δύο διαφορετικές επιχειρήσεις και κάνουν δύο δουλειές για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε: ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΜΗΤΡΩΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΓΕΜΗ 23/12/19

Επίσης: ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ – ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΓΕΜΗ ΑΝΑ ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

+5% οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης

Σημαντικό είναι πως τουλάχιστον αυξήθηκαν φέτος κατά 5% οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Από το σύνολο των νεοεισελθέντων στην αγορά εργασίας, οι οκτώ στους δέκα προσλήφθηκαν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά στο σύνολο της μισθωτής εργασίας το ποσοστό αυξήθηκε μόλις κατά 0,6%.

Οι συνολικές συμβάσεις πλήρους απασχόλησης το 2019 ανέρχονται στο 69,2% και της μερικής σε 30,8%. Επίσης, καταγράφηκε μικρή μείωση των εργαζομένων με αμοιβές χαμηλής κλίμακας σε σχέση με το 2018, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο και της αύξησης 2,2% στον δείκτη μισθολογικού κόστους, με το μ.ο. των μηνιαίων μικτών αποδοχών να είναι στα 1.170 ευρώ με βάση 14 μισθούς. Στις τέσσερεις βασικές κατηγορίες μισθωτών, ένας στους πέντε εργαζόμενους αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ, ένας στους τρεις με λιγότερα από 700 ευρώ, ένας στους τέσσερις παίρνει από 700 έως 1.000 ευρώ κι ένας στους τρεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Β. Κορκίδης: Ας είναι το 2020 έτος – ορόσημο

Σε δήλωσή του, ο κ. Κορκίδης εύχεται το 2020 να αποτελέσει το «έτος-ορόσημο της νέας δεκαετίας» για την Ελλάδα και να επιβεβαιωθούν τα όσα αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αναπτυξιακές προοπτικές αρχίζουν να αποδίδουν στο σύνολο της απασχόλησης και της οικονομίας, με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας.

Στο ΕΒΕΠ, η εικόνα των επιχειρήσεων-μελών του επιμελητηρίου είναι βελτιωμένη και αισιόδοξη για το μεγάλο λιμάνι της χώρας, την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, των νησιών του Σαρωνικού, της Λαυρεωτικής, αλλά και όλης της Δυτικής Αττικής.

Αναφορικά με το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο Γ.Ε.ΜΗ. για το Ε.Β.Ε.Π. το 2019 θα είναι άλλη μια χρονιά με θετικό πρόσημο κατά 596 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου μέχρι 23/12/2019, στο Ε.Β.Ε.Π. συστάθηκαν 898 νέες επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν 302 επιχειρήσεις, δηλαδή με αναλογία τρεις προς μία, που δημιουργεί ευοίωνες προοπτικές για το νέο οικονομικό έτος» αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Β.Κ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here