Με την ανάθεση της απαιτούμενης μελέτης σε Goldman Sachs και Eurobank, η ΔΕΗ ξεκινά τη διαδι­κασία για την πώληση μεριδίου 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Στόχος της ΔΕΗ είναι ο διαγωνισμός να έχει προκηρυχθεί μέσα στο β’ εξάμηνο και τέλη του έτους να έχει επιλεγεί ο ανάδοχος.

Το μάνατζμεντ θα παραμείνει στη ΔΕΗ, ενώ στον ιδιώτη θα παραχωρηθούν ενισχυμένα δικαιώματα μειοψηφίας. Έτσι, αναμένεται κυρίως συμμετοχή από funds που επενδύ­ουν σε υποδομές και λιγότερο από διαχείριση δικτύων όπως η γερ­μανική ΕΟΝ, η γαλλική ENEDIS και η ιταλική ENEL που ανεπισήμως έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον…

Είναι λογικό το επενδυτικό ενδιαφέρον να εκδηλωθεί από επενδυτικούς ομίλους που τοποθετούνται σε υποδομές (Ιnfrastructure funds).

Τα δίκτυα προσφέρουν σταθερά έσοδα με αποδόσεις της τάξεως του 7% – 8% ενώ για τα νέα έργα ψηφιοποίησης που απαιτούνται, οι αποδόσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες.

Ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να εκτελέσει ένα πρόγραμμα ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ (έξυπνοι μετρητές) που είναι δύσκολο να υλοποιήσει χωρίς την ενίσχυση των κεφαλαίων του.

Η ΔΕΗ από την άλλη θα εισπράξει έσοδα τα οποία θα μπορεί να διαθέσει για τη μείωση του δανεισμού της και τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος στις Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here