της Σοφίας N. Τσιπσέ

Βρισκόμαστε στα τέλη του έτους 2018 , εν μέσω πολλών αλλαγών και εξελίξεων , και με το ιδιωτικό χρέος να μας «βαραίνει» ακόμα. Ο πασίγνωστος πια νόμος Κατσέλη – Σταθάκη μετρά λίγες μέρες ζωής με την υπάρχουσα μορφή του. Από το νέο έτος θα αλλάξουν πολλά σημεία του , και τα κριτήρια της προστασίας της πρώτης κατοικίας αναμένεται να γίνουν πιο αυστηρά.

Παράταση ισχύος θα λάβει ο εξωδικαστικός μηχανισμός μέχρι τα τέλη του 2019, προκειμένου ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις, να επιχειρήσουν να ενταχθούν στο πλαίσιο του και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) , ο οποίος τελεί πάντοτε στην πρώτη γραμμή των επίκαιρων κοινωνικών ζητημάτων , βλέποντας τις εξελίξεις και το γεγονός ότι το ιδιωτικό χρέος συνεχίζει να αποτελεί το βασικό πρόβλημα της Χώρας, σύστησε ομάδα εργασίας με σκοπό τη δημιουργία πρότασης θέσπισης ενός μηχανισμού ρύθμισης των υπερχρεωμένων φυσικών και νομικών προσώπων εξωδικαστικά, αξιοποιώντας τον θεσμό της Διαμεσολάβησης.

Την 10η Δεκεμβρίου έλαβε χώρα η πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας, υπό τον συντονισμό του ΓΓ ΟΠΕΜΕΔ Νικόλα Κανελλόπουλου και παρουσία διαμεσολαβητών – μελών του ΟΠΕΜΕΔ. Στη συνάντηση παρέστη και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κος Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος ενημέρωσε εκτενώς για τις τρέχουσες εξελίξεις στη διαχείριση ιδιωτικού χρέους.

Τι είναι η τραπεζική διαμεσολάβηση

H παρουσία του οφειλέτη και της τράπεζας ενώπιον ενός τρίτου ουδέτερου διαμεσολαβητή, ο οποίος πρέπει να είναι διαπιστευμένος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη διάρκεια της διαμεσολάβησης πραγματοποιείται μία διαρθρωμένη διαδικασία διαπραγμάτευσης με κοινό σκοπό την εύρεση μίας ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης στην υπερχρέωση του οφειλέτη. Είναι σημαντικό ότι η διαδικασία είναι εξωδικαστική , όπερ σημαίνει οικονομία χρόνου και κόστους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη η τράπεζα Eurobank έχει συστήσει Τμήμα Διαμεσολάβησης , που δέχεται αιτήματα οφειλετών , προκειμένου μέσω της διαδικασίας αυτής να προσπαθήσουν να επιλύσουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Η Υπεύθυνη του Τμήματος της Διαμεσολάβησης της τράπεζας Eurobank η κυρία Σοφία Δέδε, στην παρουσία της στην εκδήλωση της προσομοίωσης τραπεζικής διαμεσολάβησης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, σημείωσε πως ήδη λαμβάνουν χώρα τραπεζικές διαμεσολαβήσεις, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.

Ο κλοιός σφίγγει , τα μέτρα αυστηροποιούνται και οι εναλλακτικές των οφειλετών είναι περιορισμένες. Χρειαζόμαστε ευέλικτες εναλλακτικές μεθόδους ρύθμισης, οι οποίες θα συνδράμουν στον περιορισμό και στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

 

{Η κυρία Σοφία Τσιπσέ είναι Σοφία Ν. Τσιπτσέ Δικηγόρος παρ’ Εφέταις (ΑΜ ΔΣΘ 9872) Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ}