Στη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα και στις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων αναφέρεται η «Ηandelsblatt».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας καλείται να βρει λύση σε ένα «δύσκολο και επικίνδυνο δίλημμα». Συγκεκριμένα, «την άρση των περιορισμών στα capital controls τα οποία επέβαλε η κυβέρνηση του ή την πιθανότητα να “στραγγίξουν” οι καταθέσεις σε μια περίοδο που τα κόκκινα δάνεια βαραίνουν αισθητά τον χρηματοπιστωτικό κλάδο».

Στο άρθρο γίνεται μια αναδρομή στο επεισοδιακό καλοκαίρι του 2015, όταν «ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναγκάστηκαν να επιβάλουν περιορισμούς στην ανάληψη χρημάτων, καθώς λόγω της καταστροφικής τους πολιτικής οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Όπως προστίθεται, «φοβούμενοι την επιστροφή στη δραχμή, οι Έλληνες πολίτες απέσυραν μαζικά τις καταθέσεις τους».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να προχωρήσει σε πλήρη άρση των capital controls –εξέλιξη που θα ήταν χρήσιμη και για επικοινωνιακούς λόγους εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως μια ακόμη ένδειξη για επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, προστίθεται στο δημοσίευμα, οι τράπεζες προειδοποιούν για «βιαστικά βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανάληψη του 2015 και σε νέες εφιαλτικές στιγμές για τη χώρα».

«Οι μεγάλες συναλλαγές πρέπει να εγκρίνονται κατά περίπτωση από τις τράπεζες και από το Υπουργείο Οικονομικών -μια γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία. Συνεπώς, οι επιχειρήσεις επιθυμούν περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων. Ωστόσο, οι τράπεζες ανησυχούν ότι πολλοί Έλληνες θα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό εάν αρθούν οι περιορισμοί» τονίζεται στο άρθρο.

Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, οι τράπεζες έχασαν σχεδόν το ήμισυ των καταθέσεων τους. «Η ανησυχία είναι εύλογη αν σκεφτεί κανείς πως κατά την πολυετή κρίση της χώρας οι τράπεζες έχασαν σχεδόν το ήμισυ των καταθέσεων τους -από 237,5 δισ. ευρώ στα μέσα του 2009 – ένα χρόνο πριν την κρίση- σε μόλις 122,2 δισ. ευρώ το 2015. Παρότι σήμερα έχουν αυξηθεί, φτάνοντας τα 134,5 δισ. ευρώ, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι Έλληνες εξακολουθούν έχουν περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά σε θυρίδες» εξηγεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here