Πως ασφαλίζεται μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα; Πως εξασφαλίζεται ο εργαζόμενος σ’ έναν μεγάλο Ελληνικό πολυεθνικό όμιλο που υλοποιεί την μεγαλύτερη επένδυση στην πραγματική οικονομία της χώρας, μέσα σ’ ένα αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, με εχθρική την παγκόσμια κοινή γνώμη όσον αφορά το προϊόν του καπνού και με πρώτο αντίπαλο την ασύλληπτη φοροδιαφυγή;

Ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Παπαστράτος Ιάκωβος Καργαρώτος απαντά στις ερωτήσεις του Ιnsurance World ξεκινώντας με το αυτονόητο. Ένας μεγάλος όμιλος ασφαλίζει πρώτα τους ανθρώπους του…

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

IW:  Από την ημέρα που η Παπαστράτος ανακοίνωσε την μεγάλη επένδυση των 300 εκατ. Ευρώ αυτή που μετέτρεψε ένα παραδοσιακό εργοστάσιο παραγωγής τσιγάρων, στον Ασπρόπυργο, σε μια υπερσύγχρονη μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, τα στελέχη του Ομίλου σας βρίσκονται διαρκώς στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω πως ασφαλίζεται μια τέτοια επένδυση; Πως ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στις μονάδες σας;

Ι.K.: Είναι μέρος του DNA μας να φροντίζουμε τους ανθρώπους μας και συνεχίζουμε να το κάνουμε με συνέπεια. Μέσα στα χρόνια της κρίσης, συνεχίσαμε να παρέχουμε ανταγωνιστικές αποδοχές και παράλληλα ενισχύσαμε σημαντικά το δίκτυο των παροχών μας. Με ρωτήσατε πως ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στον Παπαστράτο. Με σύγχρονα προγράμματα ασφάλισης είναι η απλή απάντηση. Εδώ και πολλά χρόνια, οι εργαζόμενοί μας απολαμβάνουν ασφάλεια ζωής, ασφάλεια ατυχήματος, καθώς επίσης και  ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή πρόνοια που καλύπτει όχι μόνο για τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και τις οικογένειες τους. Βλέπουμε ότι αυτά τα προγράμματα έχουν γίνει δεκτά από τους εργαζομένους με μεγάλη ικανοποίηση και διαπιστώνουμε ότι τους προσφέρουν μια αίσθηση ασφάλειας, όταν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν δύσκολες προσωπικές στιγμές.

IW:  Εκτός από τους μισθούς, προσφέρετε στους εργαζόμενους και ενίσχυση του συνταξιοδοτικού τους προγράμματος;

Ι.Κ : Στο δύσκολο αυτό θέμα, το συνταξιοδοτικό, η Παπαστράτος έχει απαντήσει με ένα πολύ ανταγωνιστικό συνταξιοδοτικό / αποταμιευτικό  πρόγραμμα για τους εργαζόμενους της. Κάθε εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει το ποσοστό των ετήσιων απολαβών του που θα ήθελε να αποταμιεύσει στο πρόγραμμα και η εταιρεία δεσμεύεται να συνεισφέρει το ισόποσο, με όριο 4.500 ευρώ ετησίως. Ο εργαζόμενος όταν αποχωρήσει από την εταιρεία, οικειοθελώς ή μη, έχει το δικαίωμα να πάρει το συνολικό ποσό που έχει συσσωρευτεί. Αυτό λοιπόν εξασφαλίζει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας στους εργαζόμενους και βλέπουμε πώς όλο και περισσότεροι σταδιακά επιλέγουν να κάνουν μια τέτοια διαχείριση προκειμένου να έχουν μία επιπλέον μελλοντική οικονομική εξασφάλιση.

 IW:      Προσφέρετε και άλλες καλύψεις ; Πως ασφαλίζεται μια μεγάλη επένδυση 300 εκατομμυρίων Ευρώ;

Ι.Κ: Η ευημερία, η ηρεμία, το well being των εργαζομένων είναι για εμάς σημαντική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία προσφέρει ετήσιο δωρεάν check up, γραμμή υποστήριξης με επαγγελματίες ψυχολόγους, εσωτερικό ιατρείο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε 24ωρη βάση καθώς και μια σειρά προγραμμάτων ευεξίας και υγείας, σωματικής και ψυχικής. Θεωρούμε πώς στην «οικογένεια» της Παπαστράτος η φροντίδα είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό γνώρισμα που έχει ακολουθήσει την εταιρεία σε όλη τη διάρκεια αυτής της σχεδόν 90χρονης πορείας της.

ΙW: Σήμερα που βρεθήκαμε βλέπουμε στις τηλεοράσεις ένα καταπληκτικό ρεπορτάζ . Η αστυνομία ανακάλυψε ένα ολόκληρο παράνομο εργοστάσιο παραγωγής παράνομων τσιγάρων…

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων, παρά τις προσπάθειες που γίνονται, παραμένει μια ανοιχτή πληγή για τον κλάδο μας.. Όπως ξέρετε, στην Παπαστράτος καταβάλλουμε, εδώ και χρόνια, μια μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, δίνοντας έμφαση στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την ενίσχυση του έργου των διωκτικών Αρχών. Έχουμε υλοποιήσει δεκάδες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.Οι μεγαλύτερες που θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω είναι η δωρεά 5 υπερσύγχρονων ταχύπλοων σκαφών προς το Λιμενικό Σώμα, αξίας 2,4 εκατ. δολαρίων, αλλά και του πρώτου x-ray scanner για τον έλεγχο οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων προς το Υπουργείο Οικονομικών.. Η εµπλοκή µας σε αυτό το πολύ κρίσιµο θέµα δεν θα σταµατήσει, φυσικά, εδώ. Είµαστε πρόθυµοι να συνδράµουµε σε όποια σοβαρή προσπάθεια γίνεται.

IW: Βλέπετε αποτελέσματα; Αποδίδουν αυτές οι προσπάθειες;

Ι.Κ: Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Η λύση δεν θα έρθει από μόνη της. Κράτος, καπνοβιομηχανία και κοινωνία οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μέσα από ένα κοινό σχέδιο.  Το ζήτημα είναι τεράστιο και μας αφορά όλους. Σχεδόν 1 στα 5 πακέτα τσιγάρων που καταναλώθηκαν στην Ελλάδα πέρσι ήταν παράνοµο.  ∆ιακινήθηκαν, δηλαδή, παράνοµα 3,6 δισεκατοµµύρια τσιγάρα, τα οποία, αν είχαν καταναλωθεί νόµιµα, θα είχαν προσθέσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ στα Δηµόσια Ταµεία. Σύμφωνα με τηνKPMG, η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση το 2016 μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παράνομων τσιγάρων. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών, το πρόβλημα μοιάζει να είναι ανεξέλεγκτο και σήμερα, η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο χώρα διέλευσης για τα λαθραία τσιγάρα, όπως συνέβαινε πριν από μια δεκαετία, αλλά και σημαντική αγορά – προορισμό. Τα λαθραία τσιγάρα είναι πλέον παντού, στις λαϊκές αγορές, σε κεντρικούς δρόμους, ακόμη και στο διαδίκτυο.

IW: Η ελληνική νομοθεσία θεωρεί το  ηλεκτρονικό τσιγάρο, το άτμισμα εξίσου επιβλαβές με το παραδοσιακό τσιγάρο και γι’ αυτό το απαγορεύει σε όλους τους δημόσιους χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα.

Ι.Κ : Έχω δύο σχόλια σ’ αυτό που λέτε. Πρώτον, το IQOS δεν είναι ηλεκτρονικό τσιγάρο. Εντάσσεται στην κατηγορία των νέων θερμαινόμενων προϊόντων καπνού, καθώς ενσωματώνει μια επαναστατική τεχνολογία που θερμαίνει, και δεν καίει, τον καπνό.

Δεύτερον και σημαντικότερο. Το κάπνισμα βλάπτει την υγεία. Αν καπνίζετε καλό είναι να το κόψετε. Επομένως οποιαδήποτε απόφαση παίρνει η Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση έχει και την δική μας στήριξη. Από την άλλη πλευρά πολλοί άνθρωποι σήμερα επιλέγουν συνειδητά να απολαμβάνουν τον καπνό. Η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  είναι ότι παρ’ όλα τα μέτρα και τις εκστρατείες, θα εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότεροι από 1 δισ. Καπνιστές έως το 2025. Εμείς θέλουμε να δώσουμε σε όσου θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον καπνό, μια καλύτερη εναλλακτική. Η Philip Morris International έχει επενδύσει περισσότερα από 4,5 δισ. δολάρια µέσα στην τελευταία δεκαετία για Έρευνα και Ανάπτυξη Προϊόντων ∆υνητικά  Μειωµένου Κινδύνου, όπως είναι το IQOS.

Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας περιέχουν πραγµατικό καπνό που θερµαίνεται –και δεν καίγεται, όπως  στα συµβατικά τσιγάρα–, χάρη στην ενσωµατωµένη τεχνολογία Heat-not-Burn, µε αποτέλεσµα το αερόλυµα που παράγεται από τη θέρµανση του καπνού να περιέχει, όπως διαπιστώνουν οι επιστημονικές μελέτες, σηµαντικά χαµηλότερα επιβλαβείς ουσίες. Επίσης, σε αντίθεση µε το συµβατικό τσιγάρο, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει καύση του καπνού, δεν υπάρχει ούτε στάχτη ούτε η µυρωδιά του τσιγάρου. Ήδη περισσότεροι από 5 εκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως έχουν αφήσει το τσιγάρο και έχουν υιοθετήσει το IQOS κάνοντας μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους.

IW: Αυτή η μεγάλη στροφή από το παραδοσιακό τσιγάρο, στο IQOS έχει αλλάξει και τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης; Έχει αλλάξει την δική σας τη δουλειά από τη θέση του Αντιπροέδρου της εταιρείας;

Ι.Κ : Έχετε απόλυτο δίκιο να μιλάτε για «μεγάλη στροφή». Μην ξεχνάτε ότι μόλις πριν από δύο μήνες η Παπαστράτος σταμάτησε οριστικά μετά από 87 χρόνια να παράγει τσιγάρα και ξεκίνησε την παραγωγή των ράβδων καπνού για το IQOS. Όλη αυτή η μετάβαση έχει πολυεπίπεδες συνέπειες τόσο στην εξωτερική μας λειτουργία όσο και στις εσωτερικές μας δομές. Ήμασταν μια παραδοσιακή Β2Β καπνοβιομηχανία, πουλώντας τα προϊόντα μας σε χονδρεμπόρους και αυτοί με τη σειρά τους στα σημεία λιανικής. Σήμερα μιλάμε απευθείας με τον καταναλωτή, μέσα από το δίκτυο καταστημάτων λιανικής πώλησης και ηλεκτρονικού εμπορίου που έχουμε στήσει για το IQOS. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκπαιδευτούμε σε νέες δεξιότητες. Προφανώς αλλάξαμε τη δομή της εταιρείας, διαμορφώνοντας διαφορετικά τα τμήματα πωλήσεων και παραγωγής. Ήταν πια επιβεβλημένο να εντάξουμε στο δυναμικό μας νέες ειδικότητες εργαζομένων και κυρίως …έπρεπε οπωσδήποτε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Οι άνθρωποι που βρίσκομαστε στην «καρδιά» αυτού του μετασχηματισμού έπρεπε  να πειστούμε αρχικά για την αναγκαιότητα της υλοποίησης του νέου οράματος προκειμένου να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις και βέβαια, να προσαρμόσουμε την κουλτούρα μας συνολικά στα νέα δεδομένα.

I.W: Δύσκολες αυτές οι ενέργειες μετασχηματισμού μιας παραδοσιακής βιομηχανίας…

Ι.Κ: Η αλήθεια είναι ότι «τρέχουν» παράλληλα πολλές και σημαντικές αλλαγές. Αισθανόμαστε σαν μια start up  επιχείρηση – έστω «ώριμη» – στο ξεκίνημά της με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Αγωνία, ενθουσιασμός, εγρήγορση, ανοιχτή σκέψη, μικρά λάθη, γρήγορες διορθώσεις και πολύ πάθος είναι όσα διέπουν την επαγγελματική μας καθημερινότητα τους τελευταίους μήνες και είχαν ένα και μόνο στόχο: να αφήσουμε πίσω μας το τσιγάρο και να περάσουμε σε μια νέα εποχή, για εμάς, τους ανθρώπους μας και την κοινωνία…

I.W: Τώρα που το αναφέρατε, εσείς  μία –κατά κάποιο τρόπο- Ελληνική Πολυεθνική στηρίζετε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις; Βοηθάτε τις start ups;

Ι.Κ: Από το 2010, όταν η οικονομική κρίση ξεκίνησε να επηρεάζει σημαντικά όλο και περισσότερους συμπατριώτες μας, έχουμε δαπανήσει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ σε δεκάδες δράσεις κοινωνικής Ευθύνης.  Τα τελευταία χρόνια, έχουμε επικεντρωθεί στο στο σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, την ανεργία. Υλοποιήσαμε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους ή επαπειλούμενους με ανεργία, με στόχο να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια και να μπουν ή να μπορέσουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Δύο χιλιάδες τριακόσιοι άνεργοι επωφελήθηκαν από αυτές τις δράσεις, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό περίπου 30% εξ αυτών να καταφέρει να βρει δουλειά.

Πάνω σ’ αυτό που με ρωτήσατε, τις start ups, θεωρούμε ότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Πιστεύουμε ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στις ιδέες και στο επιχειρείν. Tο 2015 υλοποιήσαμε μια μεγάλη ενέργεια ανάδειξης και στήριξης νέων start ups δίνοντας χρηματικά βραβεία σε 10 πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις. Η πορεία τους μέχρι σήμερα μας έχει δικαιώσει. Παράλληλα, θέλοντας να διαδώσουμε ακόμα περισσότερο την έννοια αυτή και να αναδείξουμε τη νέα ελληνική, καινοτόμο επιχειρηματικότητα,

Επενδύσαμε στην πρωτοβουλία Disrupt Greece. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θεσμό που εγκαινιάζει έναν «κύκλο καινοτομίας» για την Ελλάδα, μέσα από τον οποίο θα αναδειχθούν αλλά και θα στηριχθούν ουσιαστικά νέες start ups με ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα καθοδήγησης, εκπαίδευσης και αξιοποίησης ευκαιριών χρηματοδότησης, αλλά και με σημαντικά χρηματικά έπαθλα

IW: Στα εργοστάσια της Παπαστράτος που κατασκευάζουν τα IQOS χρησιμοποιείτε μόνον ελληνικά καπνά;

Ι.Κ: Κάτι που δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό είναι ότι το χαρμάνι που χρησιμοποιείται για όλα τα καπνικά προϊόντα δεν περιέχει ποτέ μία μόνο ποικιλία καπνού. Ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου φυσικά και χρησιμοποιούμε λοιπόν και στις ράβδους καπνού για το IQOS. Πέραν αυτού, θα ήθελα να τονίσω ότι η σχέση της Παπαστράτος με την ελληνική καπνοπαραγωγή δεν είναι ευκαιριακή, κρατάει σχεδόν έναν αιώνα. Είναι μια σχέση που χτίστηκε και συνεχίζει να χτίζεται πάνω στον σεβασμό, την κατανόηση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Γνωρίζουμε τον κόπο και την προσπάθεια που καταβάλλει ο καπνοκαλλιεργητής για μπορέσει να έχει μία καλή σοδειά και να εξασφαλίσει την οικογένειά του. Όπως, επίσης, γνωρίζουμε καλά τις ανησυχίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι που ζουν από τη γη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here