Nίκος Σακελλαρίου

Λάθη παντού στην έντονη κόντρα που απασχόλησε το Πανελλήνιο

Οι ασφαλιστικές εταιρείες βρέθηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα από το “Ωσαννά” στο “Σταύρωσον” . Από εκεί που περίμεναν να ξεκινήσει με μεγάλες προσδοκίες για τις Γενικές Ασφαλίσεις και τις ασφαλίσεις κατά φυσικών καταστροφών το 2025, βρέθηκαν να κατηγορούνται συλλήβδην από τον Τύπο και την πολιτική ηγεσία για τις μεγάλες ανατιμολογήσεις. Μάλιστα ένα πολύ γνωστό -άκρως φιλοκυβερνητικό- site (με εκατομμύρια θεάσεις) μιλούσε σε παραοικονομική στήλη για το “Άγος των Ασφαλιστικών” θεωρώντας ότι οι μεγάλες αυξήσεις οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά σ’ αυτές. Εντύπωση προκαλεί και η στάση Θεοδωρικάκου ο οποίος αφού αναφέρθηκε στον δείκτη του ΙΟΒΕ (αλήθεια θα βγει να μιλήσει ο κ. Βέττας που θίγεται και προσωπικά;) ως αιτία ανόδου των ασφαλίστρων και προκάλεσε τον γέλωτα όλων απέφυγε να αναφερθεί με την ίδια έμφαση για τον ρόλο των κλινικών. Οι ευθύνες για τις τεράστιες ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα βαραίνουν εξίσου ασφαλιστικές και κλινικές.

Ενημέρωσαν για τον περίφημο ‘ιατρικό πληθωρισμό’ τον κ. Θεοδωρικάκο;

Πλην του κλαδικού τύπου, ουδείς αναφέρθηκε στον ‘ιατρικό πληθωρισμό’ της τάξης του 20% που μαστίζει τις ασφαλιστικές εδώ και δεκαετίες. Όλοι ακούγαμε στα συνέδρια και στις ημερίδες για αυξήσεις των τιμολογίων των κλινικών μέχρι και 20%. Οι ασφαλιστικές, όσο δεν είχαν πρόβλημα με τα παλιά συμβόλαια (αυτά που τώρα βγάζουν ζημιές με τα IFRS 17), δεν αντιδρούσαν και περιόριζαν τις αυξήσεις σε μονοψήφια επίπεδα. Από τότε που οι ζημιές ‘κτύπησαν’ στα αποτελέσματα, προχώρησαν στις διψήφιες αυξήσεις του 15%. Οι παλιοί ασφαλισμένοι -άνω των 60 ετών πλέον- δεν αντέχουν να πληρώνουν τα νέα αυξημένα (άνω του 40% από το 2020 και μετά) ασφάλιστρα. Έτσι ο κλάδος χάνει και τους παλιούς ασφαλισμένους που έχουν την ανάγκη του αλλά και τους νέους ασφαλισμένους (κάτω των 35) οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ασφαλιστήρια για περιπτώσεις που μάλλον δεν τις έχουν άμεσα ανάγκη.

Σωστές οι προτάσεις της ΕΑΕΕ, χρειάζεται αλλαγή τακτικής

Οι προτάσεις που έκανε η ΕΑΕΕ είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Η ευθύνη για την μη εφαρμογή τους όμως βαρύνει και τις ίδιες και την Πολιτεία. Ενδεικτικά η εφαρμογή των DRG’s (δηλαδή των σταθερών τιμολογίων για τις ιατρικές εργασίες) θα μπορούσε να προωθηθεί από μία ενιαία στάση απέναντι στις κλινικές αλλά και με διεκδίκηση απέναντι στην εκάστοτε εξουσία. Όσο για την δημιουργία νέων ιδιωτικών κλινικών, ίσως ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ θα πρέπει να κάνει μία κουβέντα με τον φίλο του κ. Γεωργιάδη προκειμένου να σπάσει το ολιγοπώλιο των ‘2,5 παρόχων’. Είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Γεωργιάδης θα τον ακούσει με προσοχή, εκτός εάν ισχύουν αυτά που λέγονται παντού για την αντιμετώπιση του CVC ως προνομιακού επενδυτή στην Ελλάδα.

Το ‘φάουλ’ με τους ασφαλιστές

Ήταν στραβό το κλίμα, έγινε και το λάθος με τις “προμήθειες του 28%” που ανέβασε στα κάγκελα την διαμεσολάβηση. Οι ασφαλιστές σαφέστατα αναφέρουν ότι ουδέποτε πήραν τέτοιες προμήθειες και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Δικαιώματα προς τις εταιρείες.

Απ’ την άλλη πλευρά, οι διευθύνοντες σύμβουλοι με τους οποίους μίλησε το IW είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με τους διαμεσολαβητές τους γιατί αντέδρασαν τόσο έντονα και δεν υπερασπίστηκαν τον κλάδο. Μα , φίλτατοι CEO, οι άνθρωποι (διαμεσολαβητές) χάνουν πελάτες. Χάνουν τα εισοδήματά τους. Έχουν κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν και για τα ακριβά ασφάλιστρα και για την στάση κάποιων ασφαλιστικών.