Ο Βόλος ήταν χθες η βιομηχανική πρωτεύουσα της Ελλάδας. Με την τελετή εγκαινίων της 4ης μονάδας του αμυντικού hub της M Technologies, η METLEN επιβεβαίωσε την ταχύτητα υλοποίησης ενός σχεδίου που είχε παρουσιαστεί στο Capital Markets Day του Λονδίνου τον Απρίλιο του 2025 και τώρα αποκτά σαφείς διαστάσεις.


Το πλήρως καθετοποιημένο βιομηχανικό συγκρότημα θα αποτελείται από 6 συνολικά μονάδες, συνολικής έκτασης 100.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το επενδυτικό αποτύπωμα στη Θεσσαλία αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η νέα μονάδα αντιστοιχεί σε €50 εκατ.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος έθεσε με σαφήνεια τον πολιτικό-οικονομικό στόχο: θεσμοθέτηση ελάχιστης συμμετοχής 25% της ελληνικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα, με πρόσθετο μπόνους για όσες προσφορές υπερβαίνουν το ποσοστό.

  • Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι στα προγράμματα θα υπάρχει συμμετοχή κατά 25% της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα των συστημάτων.

Ο αριθμός 750 εκατ. ευρώ κυκλοφορεί ήδη στον κλάδο. Πρόκειται για το ποσό που θα αποδεσμευτεί για την ελληνική βιομηχανία αν εφαρμοστεί η ρήτρα του 25% στο πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα»,  το πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας και αντι-drone προστασίας με εκτιμώμενο κόστος 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική έγκριση αναμένεται σε επόμενο ΚΥΣΕΑ, εκκρεμούν ζητήματα που αφορούν κυρίως το σκέλος της ελληνικής βιομηχανικής συμμετοχής και οι ισραηλινές εταιρείες επιμένουν στην πιστοποίηση των ελληνικών εταιρειών-συνεργατών.


Η M Technologies συνεργάζεται ήδη με τους ομίλους KNDS, Naval Group, TKMS, Raytheon και Iveco Defence Vehicles, συμμετέχοντας στην παραγωγή κρίσιμων υποσυστημάτων για σύγχρονες στρατιωτικές πλατφόρμες.

Στο ραντάρ της εταιρείας βρίσκεται και βιομηχανικό αντικείμενο στο πρόγραμμα νέων υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της Ολλανδίας, μέσω της συμφωνίας με τη Naval Group.

Η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι τα εργοστάσια αλλά οι άνθρωποι.

  • Ο αριθμός εργαζομένων έχει ανεβεί από 300 σε 550, με στόχο να φτάσει τα 1.000 άτομα έως το 2028, ζητούνται κυρίως μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, συγκολλητές υψηλής εξειδίκευσης.


Μετά υπάρχει το γάλλιο. Το στρατηγικό μέταλλο που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την κινεζική παραγωγή έχει μετατραπεί σε γεωπολιτικό χαρτί.

Την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026 καταγράφηκε συμφωνία στα 2.925 δολάρια/κιλό για την ιαπωνική βιομηχανία ηλεκτρονικών, νέο ρεκόρ που ώθησε το άνω όριο της δυτικής αγοράς υψηλότερα.

Σε σύγκριση, στις αρχές του 2020 η τιμή του γαλλίου ανερχόταν σε 298 δολάρια/κιλό. Άνοδος της τάξης του 880% σε 6 χρόνια.

Οι τιμές στην Ευρώπη είναι επί του παρόντος 8 φορές υψηλότερες από αυτές της εγχώριας αγοράς της Κίνας.


Η METLEN ετοιμάζεται να αξιοποιήσει αυτή ακριβώς την αδυναμία της Δύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ετήσια συνεισφορά του project γαλλίου στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου, με τις σημερινές τιμές, θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ, υπερτετραπλάσια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα των 50 τόνων ετησίως αναμένεται το 2028.

Η εταιρεία αρνείται να δεσμευτεί σήμερα σε μακροπρόθεσμες τιμολογήσεις, με δεδομένη τη ρευστότητα της αγοράς.

Στον Βόλο χτίζεται κάτι παραπάνω από ένα εργοστάσιο.

Χτίζεται ένα επιχείρημα για το τι μπορεί να παράγει η ελληνική βιομηχανία όταν οι συνθήκες  αρχίζουν να διαμορφώνονται θετικά.