Τα βραβεία World Education Medals, που ιδρύθηκαν από την HP, αναδεικνύουν ηγέτες με όραμα, εκπαιδευτικούς και μαθητές που αλλάζουν τα δεδομένα μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η Μαρία Ντέμου, καθηγήτρια Πληροφορικής στο 1ο Λύκειο Σπάτων στην Ανατολική Αττική, αναδείχθηκε σήμερα ανάμεσα στους φιναλίστ των World Education Medals 2025. Τα τρία βραβεία – για Ηγέτες, Εκπαιδευτικούς και Μαθητές – τιμούν πρόσωπα που αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να πυροδοτήσουν θετικές αλλαγές στην εκπαίδευση.
Το έργο της Ντέμου ενσωματώνει τις αναδυόμενες τεχνολογίες στη διδασκαλία για την ενίσχυση της συμπερίληψης, της βιωσιμότητας και του ψηφιακού γραμματισμού μέσω βραβευμένων πρωτοβουλιών – όπως ένα μαθητικό έργο για τον βιώσιμο τουρισμό που αξιοποιεί το AI – κατατάσσοντάς την στους πέντε φιναλίστ για το World Education Medal στην κατηγορία των Εκπαιδευτικών.
Τα World Education Medals έχουν σκοπό την αναγνώριση της καινοτόμου δράσης όσων αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να μεταμορφώσουν την εκπαίδευση και να γεφυρώσουν μαθησιακά χάσματα. Αναδεικνύουν ιστορίες Ηγετών, Εκπαιδευτικών και Μαθητών οι οποίοι – μέσα από την καινοτομία στην πολιτική, την τεχνολογία ή την παιδαγωγική – πυροδότησαν τη σπίθα της αλλαγής, εμπνέοντας και άλλους να συνεχίσουν το έργο τους. Τα βραβεία απονέμονται σε προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει για τον ισχυρό αντίκτυπο, τις ηγετικές ικανότητες και τη δράση τους υπέρ της αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης για το κοινό καλό.
Οι τρεις νικητές θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2026 και θα βραβευθούν στο Education Leaders Forum στο Λονδίνο.
Σχετικά με τη Μαρία Ντέμου:
Η Μαρία Ντέμου είναι καθηγήτρια Πληροφορικής στο 1ο Λύκειο Σπάτων στην Ανατολική Αττική. Το έργο της επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των αναδυόμενων τεχνολογιών στη διδασκαλία, με στόχο την προώθηση της συμπερίληψης, της βιωσιμότητας και του ψηφιακού γραμματισμού, μέσα από βραβευμένες δράσεις όπως ένα μαθητικό project βιώσιμου τουρισμού με τη χρήση AI. Εκτός της σχολικής αίθουσας, εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας, μεταξύ των οποίων και ένα έτος ως εκπρόσωπος του Υπουργείου στο πρόγραμμα «Δείκτες Εκπαιδευτικών Συστημάτων» (INES) του ΟΟΣΑ, στο Τμήμα Διεθνών Εκπαιδευτικών Σχέσεων.
Η εμβληματική τους πρωτοβουλία, grECOtrails, είναι μια μαθητική, μη κερδοσκοπική προσπάθεια που καταγράφει τον βιώσιμο τουρισμό μέσα από ψηφιακή αφήγηση και εργαλεία AI, όπως μετατροπή φωνής σε κείμενο, αναγνώριση εικόνας και αυτοματοποιημένη επεξεργασία βίντεο. Μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, το έργο συνδυάζει παραγόμενες εικόνες, speech-to-text για VR, «έξυπνη» επεξεργασία βίντεο, υποστηριζόμενα AR έγγραφα, responsive chatbot, προσαρμοστικό εκπαιδευτικό υλικό και μια σειρά εργαλείων AI, δημιουργώντας μια ενιαία και πρωτοποριακή ψηφιακή εμπειρία. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους μαθητές να δημιουργούν και να μοιράζονται τοπικές ιστορίες μέσω μιας ανοικτής ψηφιακής βιβλιοθήκης και έχει αποσπάσει εθνικές διακρίσεις για την εκπαιδευτική καινοτομία και τη συμπερίληψη.
Ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα για την κυβερνοασφάλεια και την ψηφιακή υπευθυνότητα εκπαιδεύει μαθητές μέσω προσομοιώσεων με drones και role-play σε θέματα αλγοριθμικής μεροληψίας, προστασίας δεδομένων και ηθικής της αναγνώρισης προσώπου. Παράλληλα, μια gamified πλατφόρμα με «έξυπνα» εργαλεία βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο ψηφιακό περιβάλλον, αναδεικνύοντας τις προκαταλήψεις του AI. Το ψηφιακό παιχνίδι Reality or AI? καλεί τους μαθητές να ξεχωρίσουν πραγματικό από παραγόμενο περιεχόμενο, ενισχύοντας την κριτική σκέψη και τον ψηφιακό γραμματισμό.
Το eTwinning project EcoQuesters, στο οποίο συμμετείχαν σχεδόν 100 μαθητές από τη Σλοβενία, την Κροατία, την Ισπανία και την Ελλάδα, αξιοποίησε τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη για τη δημιουργία VR πόλεων, διαδραστικών παιχνιδιών και αποστολών βιωσιμότητας, σε ευθυγράμμιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η επερχόμενη πρωτοβουλία TimeBridge διευρύνει αυτή την προσέγγιση, χρησιμοποιώντας αντιστοίχιση με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και προσαρμοσμένες επιφάνειες αλληλεπίδρασης ώστε να συνδέει νεότερες και μεγαλύτερες γενιές μέσω κοινών AR/VR εμπειριών.
Το έργο της Ντέμου επιδιώκει να προσεγγίσει δύο κρίσιμα και κλιμακούμενα χάσματα: το ψηφιακό χάσμα μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών και τη διαγενεακή αποξένωση που αποδυναμώνει την κοινωνική συνοχή και τη συμμετοχή στα κοινά. Η Ντέμου πιστεύει ότι επείγει η ανάγκη για έναν μετασχηματισμό της εκπαίδευσης σε έναν χώρο χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι μαθητές – ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους – να μπορούν να αναπτύξουν ψηφιακό γραμματισμό, γνώση της τεχνητής νοημοσύνης και ένα αίσθημα σκοπού μέσα από ουσιαστική, πραγματική μάθηση.
Ο Mayank Dhingra, Director & Global Head – Education Business and Strategy στην HP, δήλωσε:
«Θέλω να συγχαρώ τη Μαρία Ντέμου από την Ελλάδα για τη διάκρισή της ως φιναλίστ στα World Education Medals 2025. Το πρωτοποριακό έργο της αποδεικνύει την επιδραστική δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στη θετική αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων στην εκπαίδευση και την κοινωνία».
«Έρευνες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας έκθεσης HP Futures 2025, δείχνουν τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης στην κάλυψη των μαθησιακών κενών και στην παροχή ισότιμης εκπαίδευσης – αλλά μόνο στις περιπτώσεις που αυτή εφαρμόζεται με ηθικό και αποτελεσματικό τρόπο».
«Με πρωτοπόρους σαν τη Μαρία Ντέμου, είμαι αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς μια θετική κατεύθυνση για το μέλλον. Οι καινοτόμες προσπάθειές της δείχνουν έναν πολλά υποσχόμενο δρόμο για την εκπαίδευση, διασφαλίζοντας ότι θα εξελιχθεί προκειμένου να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μελλοντικών γενεών».
Meet the World Education Medal Finalists 2025
Οι φιναλίστ για τα World Education Medals 2025 είναι:
Ηγέτες
- Paul Atherton, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής, Fab AI – Ελβετία
- Mustafa Canlı, Γενικός Διευθυντής Καινοτομίας και Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών, Υπουργείο Παιδείας – Τουρκία
- Isabelle Hau, Εκτελεστική Διευθύντρια, Stanford Accelerator for Learning, Πανεπιστήμιο Stanford – ΗΠΑ
- Thiago Rached, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Letrus – Βραζιλία
- Rebecca Winthrop, Διευθύντρια, Κέντρο για την Παγκόσμια Εκπαίδευση στο Ίδρυμα Brookings – ΗΠΑ
Εκπαιδευτικοί:
- Jhon Alexander Echeverri Acosta, Δάσκαλος και ερευνητής, Institución Educativa Comercial de Envigado – Κολομβία
- Giuseppe Fiamingo, Καθηγητής Μαθηματικών και Φυσικής, Istituto d’Istruzione Superiore di Tropea (IIS Tropea P. Galluppi) – Ιταλία
- Vineeta Garg, Υπεύθυνη Πληροφορικής, SRDAV Public School – Ινδία
- Μαρία Ντέμου, Καθηγήτρια Πληροφορικής, 1ο Λύκειο Σπάτων – Ελλάδα
- Mattheus Pina, Εκπαιδευτικός, Colégio Dante Alighieri – Βραζιλία
Μαθητές:
- Raul John Aju, Ιδρυτής, AIrealm Technologies – Ινδία
- Albosran M. Gandawali, Μαθητής, José Rizal University – Φιλιππίνες
- Arham Kidwai, Ιδρυτής, Climate Shield – Η.Α.Ε.
- Valeria Palacios Cruz, Μαθήτρια, Universidad Ceulver – Μεξικό
- Ashwat Prasanna, Συνιδρυτής, EyeSight – Ινδία
Οι υποψηφιότητες για τα World Education Medals 2025 άνοιξαν τον Αύγουστο του 2025. Ο νικητής για καθεμία από τις τρεις διακρίσεις θα επιλεγεί από τους πέντε τελικούς υποψηφίους για το συγκεκριμένο μετάλλιο από μια Παγκόσμια Ακαδημία Κριτών, η οποία αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες και βασίζεται σε αυστηρά κριτήρια.
Το World Education Medal για Ηγέτες ήταν ανοιχτό σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ιδρυτές εταιρειών EdTech, επικεφαλής ΜΚΟ και κυβερνητικούς αξιωματούχους που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να φέρουν συστημικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Το World Education Medal για Εκπαιδευτικούς απευθυνόταν σε δασκάλους, διευθυντές σχολείων και ακαδημαϊκούς που εφαρμόζουν την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν τους μαθητές και να ενδυναμώσουν τους συναδέλφους τους. Το World Education Medal για Μαθητές ήταν ανοιχτό σε καινοτόμους νέους (ηλικίας 15–25 ετών) που δημιουργούν ή εφαρμόζουν την τεχνητή νοημοσύνη για να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην καθημερινή ζωή μέσω της εκπαίδευσης, της ισότητας και του κοινωνικού καλού.







