Μετά από την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου CubeSat στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων κορυφαίοι ομιλητές από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και δυναμικών startups δίνουν το παρών στο Greek Space TechForum για όλες τις προοπτικές και τις προκλήσεις του ελληνικού Διαστημικού Οικοσυστήματος.
Το διεθνές συνέδριο διοργανώνει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ethosEVENTS, με τη συνδιοργάνωση της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia.
Το 2ο Greek Space Tech Forum διεξάγεται στο Ωδείο Αθηνών. Έρχεται να αναδείξει τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη ενός δυναμικού οικοσυστήματος που μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δημιουργώντας μικροδορυφόρους, εξαρτήματα και νέες τεχνολογικές εφαρμογές.
Eνδιαφέρουσες τοποθετήσεις ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του 5ου πάνελ με θέμα: Greek Defence Satellite.
Συμμετέχοντες ήταν:
Grigorios Gkoutzelis, Brigadier General, Director, Innovation Directorate, HNDGS
Pantelis Tzortzakis, CEO, Hellenic Center for Defense Innovation
Konstantinos Geroulis, CCO, Hellas Sat
Παντελής Τζωρτζάκης: Το ΕΛΚΑΚ έχει συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας, το προσωπικό μας αποτελείται από άξια στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας Άμυνας αποτελείται από διακεκριμένα στελέχη με πολυετή εμπειρία στους τομείς της άμυνας, της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Παράλληλα το IDF το αναλαμβάνει το ΕΛΚΑΚ, χρηματοδοτούμε το DIANA, το 2,5% των ετήσιων αμυντικών επενδύσεων έρχεται και τα διαχειρίζεται το ΕΛΚΑΚ.
Το ΕΛΚΑΚ στοχεύει να γίνει ο πυρήνας του αμυντικού οικοσυστήματος στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας διττής χρήσης, υπηρετώντας την ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας, καθιστώντας την χώρα μας πρωτοπόρο και προτιμητέο εταίρο στον τομέα της αμυντικής και πολιτικής τεχνολογίας. Υπάρχουν τα μυαλά στην χώρα μας. Το πρόβλημα που έχουμε είναι η εμπορευματοποίηση. Όπου δεν έχουμε καθαρές επιχειρησιακές απαιτήσεις τρέχουμε ένα RFI και προσπαθούμε να καταλάβουμε το οικοσύστημα και τι υπάρχει και μετά να βγει το RFP.
Γρηγόρης Γκουτζέλης: Το διάστημα είναι η 5η διάσταση που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν. Επομένως η ένταξη του στα Multi domain operations είναι σημαντική. Από τα γενικά επιτελεία ξέρουμε τι θέλουμε και μέσω του ΕΛΚΑΚ βρίσκουμε καινοτόμες λύσεις. Ο δικός μας ρόλος ως εκτός κλάδος του ΓΕΕΘΑ, προσπαθούμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα και να καλύψουμε τα κενά. Αν υπάρχουν προτάσεις και λύσεις σε συνδυασμό με μία εθνική άσκηση (Παρμενίων) μπορεί να δηλωθεί συμμετοχή μέσω του 6ου κλάδου ώστε να κουμπώσει η λύση με το επιχειρησιακό σενάριο.
Κωνσταντίνος Γερούλης: Η HELLAS SAT, ένας από τους κορυφαίους παρόχους δορυφορικών υπηρεσιών στην Ευρώπη και με παρακαταθήκη που ξεπερνά τις δύο δεκαετίες. Η υποδομή της HELLAS SAT υποστηρίζεται από έναν εντυπωσιακό εξοπλισμό. Ο πρώτος δορυφόρος, HELLAS SAT 2, εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες θαλάσσιων επικοινωνιών, ενώ οι HELLAS SAT 3 και HELLAS SAT 4 επεκτείνουν την κάλυψη στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική. Το επερχόμενο πρόγραμμα “Hellas Sat 5” υπόσχεται να επεκτείνει τα τεχνολογικά όρια με ευέλικτο, προγραμματιζόμενο φορτίο ραδιοσυχνοτήτων (RF) και οπτικό φορτίο επικοινωνίας.
“Το διάστημα δεν πρέπει να το βλέπουμε μόνο ως τεχνολογία, αποτελεί εθνική κυριαρχία. Η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσει. Οι υποδομές είναι πολύ σημαντικές. Η Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι, μια ιδανική τοποθεσία. Οι ανάγκες της Ελλάδας αποτελούν από μόνες τους προτεραιότητες της ΕΕ και όλα αυτά τα προβλήματα απαιτούν σύστηματα, data fusion, δορυφορικές εικόνες κτλ. Η Ελλάδα διαθέτει εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οπότε το μομέντουμ είναι καλό. Θα πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τον Hellas Sat και ως solution provider. Ο νέος δορυφόρος Hellas Sat – 5 που σχεδιάζεται θα προάγει την καινοτομία”.