Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Sébastien Lecornu, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος ReArm Europe.
Αμέσως μετά, συμφωνία για την αγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet από τη Γαλλία υπέγραψαν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, και ο Γάλλος ομόλογός του, Sébastien Lecornu.
- «Είχαμε μια γόνιμη και ειλικρινή συνάντηση στο πλαίσιο των μακροχρόνιων παραδοσιακών μας δεσμών, αξιών, της κοινής εμπιστοσύνης, του αλληλοσεβασμού, που περιλαμβάνουν και τις προσωπικές μας σχέσεις.
- Επιβεβαιώσαμε το αυτονόητο, ότι η Ελλάδα και Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι»
- «Έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία. Αυτή αντικατοπτρίζεται από την απόκτηση των τριών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης. Την απόκτηση των Rafale, που με τα όπλα τους αποτελούν κλειδί για την αποτροπή και την άμυνα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο»
δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.
Αναφερόμενος στη διμερή συμφωνία στρατηγικής εθνικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας, που υπογράφηκε το 2021, για την άμυνα και την ασφάλεια, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι
- «με το άρθρο 2 διασφαλίζεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα και των δύο εθνών όπως και τα κοινά μας συμφέροντα».
- «Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται»
Mετά τη συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, υπογράφηκε η διακρατική σύμβαση για την προμήθεια 16 βλημάτων Exocet από την Ελλάδα.
«Έχει αρχίσει», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας,
- «να δημιουργείται μια στενή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας» ενώ αναφέρθηκε στο πρώτο Ελληνο-γαλλικό συμπόσιο καινοτομίας στην Άμυνα που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 στην Αθήνα.
Ελλάδα και Γαλλία μετέχουν από κοινού σε αποστολές και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην επιχείρηση «Ασπίδες» ενώ για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και τη βιομηχανία, εξήγησε ότι «η Ελλάδα εκτιμά τη συνεισφορά της Γαλλίας για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος» στο πλαίσιο της μείωσης των εξαρτήσεων της ΕΕ από τρίτους.
- Για τη χρηματοδότηση προς τρίτους, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς τρίτους» αναφερόμενος «σε αυτούς που δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας».