Η έκθεση Ντράγκι αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης, στο 2ο Φόρουμ των Δελφών στο Παρίσι, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ευρώπης στον σύγχρονο κόσμο.
Η έκθεση Ντράγκι αποτελεί «έναν συναγερμό για την επιβίωση της Ευρώπης», είπε ο Γιώργος Παγουλάτος, Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ, σημειώνοντας ότι το μέγεθος των επενδύσεων που προτείνεται είναι τεράστιο: «Η αύξηση των ετήσιων επενδύσεων ισοδυναμεί με 5% του ΑΕΠ της ΕΕ, κάτι που αντιστοιχεί σε 2-3 σχέδια Μάρσαλ».
Ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά γενναίο σχέδιο επενδύσεων, το οποίο επιδιώκει να καλύψει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην ΕΕ και τους διεθνείς ανταγωνιστές της. «Η ΕΕ υπολείπεται των ανταγωνιστών της, και αυτό επιδεινώνεται από το περιβάλλον απορρύθμισης στις ΗΠΑ, μετά την εκλογή Τραμπ, καθώς και από τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης σε τομείς όπως η ενέργεια και το κλίμα».
Ο κ. Παγουλάτος τόνισε ότι η Ευρώπη έχει οικοδομήσει το μοντέλο ευημερίας της σε έναν μεταπολεμικό κόσμο, βασιζόμενη σε εσωτερικές πολιτικές κοινωνικού συμβολαίου και σε ανοιχτές εξωτερικές αγορές. Ωστόσο, αυτό το μοντέλο βρίσκεται πλέον υπό αμφισβήτηση. «Η Ευρώπη θυμίζει αθλητή με αξιοπρεπείς επιδόσεις στο πένταθλο, αλλά τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τον Μάικ Τάισον στο ρινγκ». Επισήμανε ότι η ΕΕ χρειάζεται να επενδύσει αποφασιστικά στην ανταγωνιστικότητά της, καθώς αυτό αποτελεί ζήτημα επιβίωσης.
Η Άννυ Ποδηματά, Αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2011-2014), παρατήρησε ότι η έκθεση Ντράγκι προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με ορισμένους να τη χαιρετίζουν επειδή «διάβασαν» σε αυτήν την προοπτική «ανοίγματος της κάνουλας», κάτι που όμως τρόμαξε τις χώρες του Βορρά. «Πέρα από τις διαφορετικές αναγνώσεις, η έκθεση Ντράγκι είναι κατάλληλη για την Ευρώπη και συνεπώς κατάλληλη για τα κράτη-μέλη της».
Όπως σημείωσε, ο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η έκθεση αφορά τη διασφάλιση της δυνατότητας των Ευρωπαίων να υπερασπιστούν τις κοινές αξίες τους. «Η Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια χάνει έδαφος έναντι της Κίνας και των ΗΠΑ. Με την εκλογή Τραμπ, το ριζικά διαφορετικό περιβάλλον και οι κίνδυνοι που συνεπάγονται για την Ευρώπη μπαίνουν σε άλλη κλίμακα».
Σύμφωνα με την κ. Ποδηματά, αν και μπορεί να γίνει κριτική στα επιμέρους κεφάλαια της έκθεσης, είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε στη συνολική της προσέγγιση. «Η έκθεση πρέπει να διαβαστεί ως ένας ενιαίος κώδωνας κινδύνου».
Η Sylvie Goulard, Καθηγήτρια Εφαρμογών, Πανεπιστήμιο Bocconi, Υποδιοικήτρια, Banque de France (2018-2022), τόνισε ότι η έκθεση Ντράγκι περιλαμβάνει αξιοσημείωτες προτάσεις, αλλά επισήμανε ότι «δεν έχουμε κάνει πολλά πράγματα στη Γαλλία και την Ελλάδα, για παράδειγμα». Το ζήτημα, σύμφωνα με την ίδια, είναι τι μπορούν να κάνουν οι χώρες ξεχωριστά για να βοηθήσουν την Ευρώπη. «Στην πολιτική συζήτηση, συχνά επιστρέφουμε σε έναν εθνικισμό που δεν είναι συμβατός με την εποχή». Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη οι πολίτες να κατανοήσουν τις θυσίες που απαιτούνται, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η άμυνα. «Δεν είναι μόνο η Ουκρανία, αλλά και η Μέση Ανατολή και η Αφρική».
Η κ. Goulard δήλωσε εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι η έκθεση Ντράγκι δεν επικεντρώνεται μόνο στα χρήματα. «Το να μιλήσουμε μόνο για την απαλλαγή από τον άνθρακα είναι λάθος. Το ζήτημα του πρασινίσματος της οικονομίας πρέπει να εξεταστεί πιο ευρέως», είπε. Τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ενότητα, καθώς «την Ευρώπη θα την ενισχύσει τόσο ο Νότος όσο και ο Βορράς μαζί, σε συνεργασία». Παράλληλα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο εθνικιστικών τάσεων: «Πρέπει να σταματήσει το εθνικιστικό παραλήρημα. Αν δεν υπήρχε η ΕΕ, θα έπρεπε να τη δημιουργήσουμε τώρα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του Τραμπ, είπε ότι «η Ευρώπη είναι βασισμένη στο κράτος δικαίου, λειτουργεί με κανόνες. Δεν είμαστε αγαθοί, αλλά φανήκαμε άπληστοι».
Στον ρόλο του συντονισμού ήταν η Christine Ockrent, Senior Producer, France Culture.