Αμετάβλητη ουσιαστικά, στο 4% αφήνει η HSBC την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 από 4,5% που προέβλεπε πριν. Η πρόβλεψη παραμένει επί της ουσίας η ίδια και είναι πολύ θετική για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα ανάπτυξη 4% και το 2023.

Ωστόσο ο διεθνής οίκος από τη Βρετανία, αυξάνει πολύ την πρόβλεψη για πληθωρισμό, στο 6,5% από 2,4% πριν, λόγω των επιπτώσεων του πληθωριστικού και ενεργειακού σοκ στην οικονομία, στο πλαίσιο ευρύτερης υποβάθμισης των προβλέψεων για την ανάπτυξη σε χώρες της Ευρωζώνης. Προβλέπει έτσι τον ίδιο πληθωρισμό το 2022 στην Ελλάδα, ακριβώς όσο προβλέπει και για την Ευρωζώνη.

Για το 2023 τοποθετεί την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ ξανά στο 4%, επιμένοντας σε θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και μάλιστα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σοβαρά στο 2% το 2023

Στην έκθεσή της, για τις προοπτικές του δεύτερου τρίμηνου στην Ευρώπη, η HSBC αναφέρει, ότι ένα τεράστιο σοκ προσφοράς έπληξε τις οικονομίες της περιοχής. «Ακριβώς τη στιγμή που η παραγωγή είχε ανακάμψει από ένα άνευ προηγουμένου σοκ, ένα άλλο – δυνητικά μεγαλύτερο και μεγαλύτερης διάρκειας – σοκ προσφοράς έχει χτυπήσει την Ευρώπη».

Οι τιμές της ενέργειας, που είχαν ήδη ανέβει απότομα πέρυσι, εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – κάτι που αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για την Ευρώπη, δεδομένων των υψηλών επιπέδων εισαγωγών ενέργειας και της εξάρτησής της από τη Ρωσία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία είχε ήδη μειωθεί σε ορισμένες χώρες λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, να υποχωρήσουν απότομα. Τον Μάρτιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1985, κάτι που κατά την HSBC δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της συμπίεσης του πραγματικού εισοδήματος και του πολέμου στην Ουκρανία.

Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας έχει ήδη στείλει τον πληθωρισμό στα ύψη, με την HSBC να αναμένει ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα παραμείνει πάνω από το 7% μέχρι τα μέσα του έτους και σε μέσο όρο στο 6,5% το 2022 (από 2,9% που ανέμενε πριν από τρεις μήνες). Πιστεύει ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να κορυφωθεί στο 8,4% τον Απρίλιο και να παραμείνει πάνω από το 8% μέχρι τον Νοέμβριο.

Η έκθεση αναφέρει ακόμα, ότι ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη απασχολεί πολύ. Οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαροι και εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί ή διαρκέσει πολύ – ωθώντας τις τιμές της ενέργειας στα ιστορικά υψηλά του Μαρτίου σε διαρκή βάση – ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε να κορυφωθεί πάνω από 8%.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here