Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του τμήματος Ερευνών της HellasFin AEΠΕΥ διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των αναλυτών και άλλων αξιωματούχων για  εκτιμήσεις υψηλών αρνητικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2023

 Ομολογουμένως όμως δεν έλειψαν τα κάθε είδους εμβληματικά και ταυτόχρονα αρνητικά συμβάντα όπως

  • οι πτωχεύσεις τραπεζών,
  • η επιθετική αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών
  • η αγωνία για την οροφή του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ.

 

Ακόμη και η κατά 5% προβλεπόμενη ετήσια μείωση της κερδοφορίας των εταιρειών του S&P 500 στην διάρκεια του α’ τριμήνου, τελικά περιορίστηκε στο -0,01 %.

Η αρχική απαισιοδοξία μετακυλίστηκε στις προσδοκίες για τα αποτελέσματα των επόμενων τριμήνων.

Οι εκτιμήσεις για παράδειγμα της ετήσιας μεταβολής κερδοφορίας για το β’ τρίμηνο του 2023, ανάγονται σε μια πτώση της τάξης του 5,4%.

Για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται στις αρχές Ιουλίου, η εκτίμηση της Hellas Fin είναι ότι ο ρυθμός ετήσιας μεταβολής των κερδών των εισηγμένων αμερικανικών εταιρειών θα διαμορφωθούν σε επίπεδο οριακά αρνητικό (-1% έως 0%).

Στην διάρκεια του εξαμήνου δεν έλειψαν και οι παραδοξότητες από τα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ αλλά και των άλλων αναπτυγμένων χωρών.

Ενώ στα προηγούμενα ιστορικά παραδείγματα η ύφεση ή η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ήταν διακριτή σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών τομέων, για πρώτη φορά παρατηρείται η συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα σε αντίθεση με την ανθούσα δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών.

 

Δεδομένου του υψηλού ποσοστού συνεισφοράς του τομέα των υπηρεσιών στην τελική διαμόρφωση του ΑΕΠ των μεγάλων αναπτυγμένων οικονομιών, με την συνέχιση της άνθισης των υπηρεσιών, αρχίζουν να εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το ενδεχόμενο μίας επερχόμενης ρηχής η ήπιας ύφεσης

 

Επειδή όμως έχουν επανέλθει στην αισιοδοξία οι αγορές και οι περισσότεροι αναλυτές   καλό είναι να διατηρηθεί η επιφυλακτικότητα στην υιοθέτηση αυτών των εκδοχών.

Να θυμίσουμε ότι πέρσι αυτήν την περίοδο το ενδεχόμενο μιας σοβαρής ύφεσης αναφερόταν από μια πλειάδα ιθυνόντων, σχεδόν με δεδομένα βεβαιότητας.    

  • Πριν την λήξη του α’ εξαμήνου ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται μία ανάσα μακριά από την είσοδο σε μια νέα ανοδική αγορά (bull market), σύμφωνα με τον ορισμό της κατά 20% ανόδου από τα χαμηλά της.

 

Η συνολική αξιολόγηση των ανωτέρων δεδομένων του Τμήματος Ερευνών και της Ομάδας Συμβούλων  της HellasFin οδηγεί σε σύσταση αύξησης των θέσεων σε μετοχές όταν υπάρχουν διαστήματα σημαντικής διόρθωσης των τιμών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here