Στις 243 μονάδες βάσης διευρύνθηκε, χθες κάποια στιγμή, η διαφορά απόδοσης ιταλικού vs γερμανικού ομολόγου (10ετούς) προκαλώντας ρίγη στους κατόχους δημοσίου χρέους της γειτονικής μας χώρας με τα μεγάλα προβλήματα.
Ο λόγος;
Η εγγύτητα, με το όριο συναγερμού 250 μ.β (2,50%) μεταξύ των δύο τίτλων, που για την αγορά (ασφαλίστρων κινδύνου) παραπέμπει σε κίνδυνο αμφισβήτησης της βιωσιμότητας του χρέους.
Και αν το Ελληνικό χρέος είναι αυτό, που…τροφοδοτούσε-συνήθως- τα ταμπλόιντ των γερμανικών εφημερίδων, τώρα είναι το θηριώδες Ιταλικό (150% του ΑΕΠ των 1,6 έως 1,7 τρισ. €) που μοιάζει με…ελέφαντα σε δωμάτιο στα Κεντρικά της Φρανκφούρτης.
Από την διάρκεια της ομιλίας της Κριστίν Λαγκάρντ (την προηγούμενη Πέμπτη) οι πανίσχυρες “αγορές” πυροβολούν αδιακρίτως τα ομόλογα (χρέος) χωρών του ευρω-Νότου, ειδικότερα της Ιταλίας.
Στόχος τους;
Να υποχρεώσουν την Γαλλίδα να αποσαφηνίσει το αφήγημα του δικού της Whatever it Takes, προκειμένου να “τιμολογήσουν” κόστη και περιθώρια απόδοσης.
Δεν είναι τυχαίο, πως ιταλικό και ελληνικό 10ετές επιβαρύνθηκαν με 60 μονάδες βάσης από το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι τα μέσα της χθεσινής συνεδρίασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here