Για δύο μόνο μετοχές βγήκε με σύσταση overweight η Morgan Stanley:

Την Πειραιώς από τον τραπεζικό κλάδο και τη Mytilineos από τα blue chips του FTSELarge Cap.

 

Με άνοδο η πρώτη και μάλιστα εύρους +2,29% στα 3,57 ευρώ, που είναι και υψηλά διετίας για τον τραπεζικό τίτλο.

 

  • Το “γρήγορο χρήμα” προτίμησε την Πειραιώς αφ’ ενός γιατί η Mytilineos ερχόταν από σερί ιστορικών υψηλών αφ’ ετέρου οι traders ποντάρουν στο στοίχημα ένταξης της Πειραιώς στο “καλάθι” της MSCI-MSCI Greece Standard όπου η Mytilineos είναι-ήδη- η μία από τις δέκα ελληνικές συμμετοχές. 

Με αποτίμηση 4,463 δισ. € η Τρ. Πειραιώς συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να επιλεγεί από τον αμερικανικό οίκο και μεθαύριο Πέμπτη να αποτελέσει το τέταρτο μέλος του τραπεζικού καρέ, καθώς συμμετέχουν Eurobank, Alpha Bank, Εθνική.

Ενδεχόμενη συμπερίληψη της Τρ. Πειραιώς στον δείκτη ενδυναμώνει περαιτέρω την “βαρύτητα στάθμισης” του τραπεζικού κλάδου και εν όψει της από επένδυσης του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. 

Άλλη μία ένδειξη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ελίτ των χωρών με επενδυτική βαθμίδα, έπειτα από 13 χρόνια απουσίας, αποτελεί η απόφαση της Scope Ratings –ύστερα και από αυτήν της ιαπωνικής R&I– να αναβαθμίσει το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου στο BBB με σταθερές προοπτικές, αργά το βράδυ της Παρασκευής.

  • Η κίνηση ήταν πάντως αναμενόμενη και αποτιμημένη από την αγορά, με τα ελληνικά ομόλογα και το Χρηματιστήριο Αθηνών να μην παρουσιάζουν τη Δευτέρα σημαντική μεταβολή.
  • Η γερμανική Scope δεν έχει (ακόμη) λάβει το «πράσινο φως» της αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο η εξέλιξη αυτή ενισχύει περαιτέρω τις προβλέψεις για αναβάθμιση της χώρας έως το τέλος του έτους και από τους «αναγνωρισμένους» οίκους αξιολόγησης.
  • Εχει παρατηρηθεί πως πολύ συχνά οι μεγάλοι οίκοι ακολουθούν την κίνηση της Scope.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here