Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα  να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης.

  • Πρόκειται για την τρίτη μείωση των επιτοκίων εντός του 2024 και τη δεύτερη συνεχόμενη (πρώτη back-to-back μετά από 13 χρόνια).

Κατά την άποψη της ECB, oι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν ενώ η εξασθένιση της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι φανερή.

Οι αυξήσεις των τιμών στην ευρωζώνη υποχώρησαν στο 1,7% τον Σεπτέμβριο, κάτω από τον πληθωριστικό στόχο της κεντρικής τράπεζας. Ο δομικός πληθωρισμός, έπεσε σε χαμηλό δυόμισι ετών, στο 2,7%.

Ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύτηκε στις 9/10, είχε δηλώσει ότι αναμένει δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και περαιτέρω χαλάρωση το 2025 από την ΕΚΤ.

  • Μέχρι χθες, το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων (το οποίο πλέον χαρακτηρίζεται ως βασικό επιτόκιο και είναι αυτό το οποίο σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς) ήταν 3,75%.
  • Αντιθέτως, το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης (με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες από την ΕΚΤ) ήταν στο 4,25% και εκείνο της οριακής αναχρηματοδότησης στο 4,5%.

Με άλλα λόγια. τα δύο πρώτα επιτόκια διέφεραν μεταξύ τους κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5%,) ενώ πρόθεση της ΕΚΤ είναι η διαφορά αυτή να περιοριστεί σταθερά στο 0,15%.

Tο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Συνεπώς:

  • Τα επιτόκια στο διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν στο 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από 23 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων του Ευρώ είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, έπειτα από 10 διαδοχικές αυξήσεις. Η δεύτερη μείωση ήρθε στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και οι αναλυτές περιμένουν ακόμη μία τον Δεκέμβριο.

Η  απόφαση να μειωθεί το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων – το επιτόκιο μέσω του οποίου το Διοικητικό Συμβούλιο διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική – βασίζεται στην ενημερωμένη εκτίμησή του για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Οι εισερχόμενες πληροφορίες για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι η αποπληθωριστική διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επηρεάζονται επίσης από πρόσφατες καθοδικές αναθεωρήσεις στους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας που αιφνιδίασαν [downside surprises]. Εν τω μεταξύ, οι όροι χρηματοδότησης παραμένουν περιοριστικοί.

Η ΕΚΤ σημειώνει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, πριν υποχωρήσει προς τον στόχο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός, καθώς οι μισθοί εξακολουθούν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς.

Ταυτόχρονα, οι πιέσεις από την πλευρά του κόστους εργασίας αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά με τα κέρδη να αντισταθμίζουν εν μέρει την επίδραση των υψηλότερων μισθών στον πληθωρισμό

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως. Θα διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής επαρκώς περιοριστικά για όσο διάστημα είναι απαραίτητο για την επίτευξη αυτού του στόχου, τονίζει η ΕΚΤ.

Παραλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά για να καθορίζει το κατάλληλο επίπεδο και τη διάρκεια της περιοριστικής πολιτικής.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις της για τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή της για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων.

Τα προγράμματα APP και PEPP

Το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Παράλληλα, το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον όλα τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) καθώς φθάνουν στη λήξη τους, μειώνοντας το μέγεθος του χαρτοφυλακίου PEPP κατά 7,5 δισ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο.

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.