Με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 χρόνων λειτουργίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τα μέλη του έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερηφάνεια για την ουσιαστική συνεισφορά του κλάδου στην εθνική οικονομία και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους.
Με την αιγίδα του ΥΠΕΝ, της Euromines και της UEPG άρχισαν οι ανοικτές εκδηλώσεις του «2024 Έτος Ορυκτών Πόρων» στις οποίες θα παρουσιαστεί η συνεισφορά του Συνδέσμου στη Βιώσιμη Αξιοποίηση των Ορυκτών Πόρων και θα συζητηθεί το αύριο της εξορυκτικής βιομηχανίας.
Η πρώτη από τις έξη τέτοιες εκδηλώσεις είναι:
Η εξόρυξη είναι (και) γένους θηλυκού , 6 Μαρτίου 2024,
η οποία συνδιοργανώθηκε από τον ΣΜΕ και την Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στις εγκαταστάσεις της δεύτερης.
«Εκ μέρους της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών της ΕΑΓΜΕ, της μετεξέλιξης του ιστορικού ΙΓΜΕ, χαιρετίζω την επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, αισθανόμενος τιμή και υπερηφάνεια που τον υπηρέτησα επί 12 συναπτά χρόνια από την θέση του Αντιπροέδρου» είπε ανοίγοντας την εκδήλωση ο κος Κ. Σάλτας , Πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ, και συνέχισε:
«Βίους παράλληλους διανύουν ΣΜΕ και ΕΑΓΜΕ/ΙΓΜΕ σε μία κοινή προσπάθεια αξιοποίησης του Ορυκτού Πλούτου της Πατρίδας μας. Μυθικά ονόματα θα έλεγα επιστημόνων της Γεωλογίας και της Μεταλλευτικής και από τις δύο πλευρές ΙΓΜΕ και ΣΜΕ έθεσαν τις βάσεις, οι μεν της Γεωλογικής Έρευνας για εντοπισμό μεταλλευμάτων, οι δε της αξιοποίησης αυτών των ερευνών μέσω των τολμηρών επιχειρηματιών της εποχής που δημιούργησαν τις πρώτες μεταλλευτικές επιχειρήσεις.
Εύχομαι ο νέος αιώνας που ανατέλλει για τον ΣΜΕ να συνεχίσει ανοδικά το δημιουργικό έργο του της ανάπτυξης της Εξορυκτικής Βιομηχανίας» είπε κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ.
«Τα ορυκτά είναι παντού γύρω μας και βρίσκονται στην αρχή της αλυσίδας αξίας για τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στη καθημερινότητά μας, ενώ η ενεργειακή μετάβαση, η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι πράσινες και νέες τεχνολογίες είναι όλες δραστηριότητες εντάσεως ζήτησης ορυκτών!
Με την ανατολή του δεύτερου αιώνα δραστηριοποίησης μας, οι Ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, εγγυώνται την παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τις προκλήσεις του μέλλοντος για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και να προσφέρουν σ την Ευρώπη τις κρίσιμες αλλά και τις χρήσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται.»
ανέφερε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής 100 Χρόνων κ Αθανάσιος Κεφάλας, ο οποίος παρουσίασε το πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων
Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΣΜΕ κος Κ. Γιαζιτζόγλου είπε μεταξύ των άλλων :
Ότι υπάρχουν δυο διαφορετικές πλευρές του προβλήματος για τη μη συμμετοχή των γυναικων στην εξορυξη. Η πρώτη έχει να κάνει με τις πολύ λίγες γυναίκες που ακολουθούν τεχνικά επαγγέλματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πάντα (εργαλεία, μηχανήματα, θέσεις εργασίας) να είναι σχεδιασμένα για άνδρες. Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο ρόλο παίζει σε αυτές τις περιπτώσεις η εργονομία τόσο στις επιδόσεις όσο και στις αποδόσεις.
Η δεύτερη πλευρά του προβλήματος έχει να κάνει με τις εξίσου λίγες γυναίκες που φθάνουν ψηλά σε διοικητικές ιεραρχίες, ανεξαρτήτως κλάδου. Αυτό εν μέρει οφείλεται και στο και στο γεγονός ότι θεωρείται αποδεκτό οι άνδρες να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην οικογένεια από ότι οι γυναίκες. Το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή και για τα δυο φύλα, ώστε να είναι εξίσου παρόντα και στους δύο ρόλους.»
«Ο τόπος μας ανέκαθεν διέθετε σημαντικό ορυκτό πλούτο» ανέφερε σχετικά, προσθέτοντας πως ανέκαθεν συνοδευόταν από έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα όσον αφορά στις εξορύξεις. «Το γεγονός ότι ενδεχομένως τα τελευταία αρκετά χρόνια δεν δόθηκε η προσοχή που έπρεπε να δοθεί στη μεταλλευτική έρευνα και την εξόρυξη νομίζω ότι θα πρέπει να χρεωθεί στην αδυναμία μας περισσότερο να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα…τα λέτε χρόνια τώρα» είπε η η υφυπουργός, απευθυνόμενη σε στελέχη του εξορυκτικού κλάδου. «Νομίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν ακουγόσασταν γιατί η άλλη πλευρά δεν μπορούσε να αντιληφθεί ίσως την αξία και τη σημασία. Θεωρώ βέβαια ότι ευτυχώς αυτό ανήκει στο παρελθόν πλέον γιατί οι προοπτικές για τον εξορυκτικό κλάδο παγκοσμίως, ευρωπαϊκά, στην Ελλάδα είναι πολύ πιο θετικές σήμερα» δήλωσε, σημειώνοντας πως η ΕΕ έχει κατανοήσει τη σημασία των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών και γίνονται κινήσεις για αυτό που χαρακτήρισε ως «μείωση της υπερβολικής εξάρτησης από τρίτες χώρες».