«Επίδοξοι επιχειρηματίες, νέες και καθιερωμένες επιχειρήσεις αναζητούν διαρκώς ενίσχυση είτε για να στηρίξουν τα πρώτα τους βήματα είτε για να αναβαθμίσουν την επιχείρηση τους, επιτυγχάνοντας το συγκριτικό εκείνο πλεονέκτημα που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν στην αγορά που δραστηριοποιούνται. Κοινή συνισταμένη στις επιχειρηματικές προσπάθειες αποτελεί, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Πολλές φορές μάλιστα, η πιθανότητα έγκρισης μίας χρηματοδότησης έχει τέτοια επιρροή στην πρόθεση επιχειρηματικότητας που μπορεί να αναστείλει ή και να ακυρώσει μία επιχειρηματική πρωτοβουλία».

Αυτό αναφέρει το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) στο 28σέλιδο ενημερωτικό σημείωμα που έχει δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική του σελίδα.

Με αυτό επιχειρεί να εμβαθύνει στην κατανόηση των προγραμμάτων χρηματοδότησης που υλοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ξεκινώντας από τη ανάδειξη της σημασίας της έγκυρης πληροφόρησης και την αξιολόγηση της πραγματικής επιχειρηματικής ανάγκης, μέχρι την χαρτογράφηση κρίσιμων διαδικασιών που σχετίζονται με την χρηματοδότηση μιας επιχείρησης.

Παράλληλα αξιοποιείται σύγχρονη εμπειρία και αποτελέσματα ολοκληρωμένων δράσεων προκειμένου να εξοικειωθεί ο επιχειρηματίας με διαδικασίες που θα τον απασχολήσουν στο πλαίσιο των προγραμμάτων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, βασική πηγή ενίσχυσης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας αποτελούν προγράμματα και δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως σχεδιάζονταν από τα πρώτα «Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης» (ΚΠΣ) μέχρι το τελευταίο πακέτο στήριξης που αφορά στο «Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης» 2014-2020 (στο εξής ΕΣΠΑ 2014-2020).

Όπως υπογραμμίζεται, ανεξαρτήτως προγράμματος χρηματοδότησης, πρέπει κάθε ενδιαφερόμενος (επίδοξος ή υφιστάμενος επιχειρηματίας) να διαθέτει ένα επιχειρηματικό πλάνο που θα αποτελεί ουσιαστικά μία επιχειρηματική «πυξίδα» για αποφάσεις του παρόντος και μελλοντικές κινήσεις. Ένα απλό και βασικό συστατικό κάθε επιχειρηματικού σχεδιασμού, αποτελεί η ανάλυση SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) που αφορά στην καταγραφή των δυνατών και αδύνατων σημείων, των μελλοντικών ευκαιριών και των δυνητικών απειλών.

Το εργαλείο αυτό, που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της επιχείρησης σε μία σελίδα, είναι κατάλληλο για τη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων. Οι δυνάμεις και οι αδυναμίες αναφέρονται κυρίως στο εσωτερικό περιβάλλον μιας επιχείρησης, ενώ οι ευκαιρίες και οι απειλές εντοπίζονται συνήθως στο εξωτερικό περιβάλλον.

Προκειμένου να αναδειχθεί η χρησιμότητα της ανάλυσης SWOT, παρουσιάζονται τα δυνατά και αδύνατα σημεία, οι ευκαιρίες, όπως και οι απειλές που πρέπει να ληφθούν υπόψη για έναν επιχειρηματία που έχει πρόθεση να υποβάλλει αίτηση σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020:

Δυνατά σημεία

Χρηματοδότηση έως 100% των δαπανών της επένδυσης (ανάλογα με τη δράση)

Διαφορετικότητα δράσεων χρηματοδότησης που μπορούν να καλύψουν εξειδικευμένες ανάγκες μιας επιχείρησης

Δυνατότητα ανάπτυξης – επικαιροποίησης επιχειρηματικού πλάνου στο πλαίσιο μιας δράσης

Επιχειρήσεις με καινοτομία και εξωστρέφεια πριμοδοτούνται κατά την αξιολόγηση

Αδύνατα σημεία

Περιεχόμενο και έκταση των προσκλήσεων των δράσεων τις καθιστούν δυσνόητες και δυσανάγνωστες

Δυσκολίες στην προετοιμασία της αίτησης χρηματοδότησης από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους

Αδυναμία συστηματικής παρακολούθησης νέων δράσεων

Δυσκολία τήρησης και παρακολούθησης φακέλου χρηματοδότησης εκ μέρους των

Ευκαιρίες

Αναβάθμιση, εκσυγχρονισμός επιχείρησης, ενίσχυση υπό σύσταση επιχείρησης στα πρώτα της βήματα

Ανάπτυξη καινοτομίας, εξωστρέφειας επιχείρησης

Νέα προγράμματα και δράσεις που θα ανοίξουν μέχρι τέλος του ΕΣΠΑ

Αυξανόμενη δημοσιότητα και προβολή των δράσεων χρηματοδότησης

Απλοποίηση διαδικασιών υποβολής αίτησης, αξιολόγησης και χρηματοδότησης

Απειλές

Αδυναμία υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου μετά την έγκριση (πχ έλλειψη ρευστότητας)

Παραπληροφόρηση / εκμετάλλευση επενδυτών

Μεγάλο πλήθος προτάσεων προς αξιολόγηση (υψηλός ανταγωνισμός)

Σημαντικές καθυστερήσεις στην έγκριση- χρηματοδότηση

Διαχείριση όγκου των δράσεων μέσω Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ)

100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ

«Στις 16 Ιανουαρίου του 1919, τριάντα εκπρόσωποι εργοδοτικών σωματείων από την Αθήνα και τον Πειραιά συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της Αθήνας και σύστησαν την Ένωση Συντεχνιών Σωματείων και Εργοδοτών Ελλάδος». Αυτή ήταν η πράξη γέννησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία μόλις πριν λίγες μέρες συμπλήρωσε εκατό χρόνια παρουσίας και δράσης για την υπεράσπιση των συμφερόντων, την ικανοποίηση των αναγκών, την παρουσίαση των θέσεων και την προώθηση των αιτημάτων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, και γενικότερα όλων των μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή εκδήλωση, το 2019 ανακηρύχθηκε σε έτος εορτασμού των 100 χρόνων της ΓΣΕΒΕΕ και παρουσιάστηκε το πρόγραμμα πρωτοβουλιών, δημόσιων παρεμβάσεων και εκδηλώσεων που έχουν σχεδιαστεί γι’ αυτό το σκοπό.

Οι εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν καθόλη τη διάρκεια του 2019, με κεντρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ‪στις 2 Απριλίου‬ με θέμα «100 Χρόνια ΓΣΕΒΕΕ», περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ, επιστημονικό συνέδριο, εκθέσεις υλικών, εκδόσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις μελετών σχετικά με την ιστορική πορεία της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς και θεματικές εκδηλώσεις, με στόχο, τόσο το επιστημονικό όσο και το ευρύτερο κοινό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ