Θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 με 4 εβδομάδες για να καταλαγιάσει η κατάσταση για το FF Group, εκτιμούσαν χρηματιστηριακοί κύκλοι, καθώς ο νέος έλεγχος που θα διενεργήσει η ΕΥ στα οικονομικά αποτελέσματα 2017 μπορεί να πάρει ακόμη και μέχρι ένα μήνα. Έτσι οι μέχρι τώρα “μάχες” μεταξύ του Quintessential Capital Managemnt και του ελληνικού ομίλου προοιωνίζονται αρκετές ακόμη μέχρι να κερδηθεί ή χαθεί ο “πόλεμος”.

Αλλωστε και η κίνηση της Fosun International να αγοράσει 750.000 μετοχές της εισηγμένης, ενισχύοντας το ποσοστό της στο 15,007% (από 13,886%) παρά το ότι είναι ξεκάθαρα υποστηρικτική προς την διοίκηση Κουτσολιούτσου έχει αμυντικά χαρακτηριστικά. Αυτό γιατί το να ξοδεύεις ένα ποσό γύρω στα 5-6 εκατ. ευρώ για να δώσεις ψήφο εμπιστοσύνης όταν για την εταιρεία χάθηκαν μέχρι και 580 εκατ. ευρώ (σε χρηματιστηριακή αξία) και η διοίκηση να δηλώνει πως αγοράζει άλλες 30.000 (ενεργοποιώντας παράλληλα ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών) δείχνει πως η εισηγμένη δεν βλέπει γρήγορο τέλος σε αυτή την διαμάχη.

Το ότι την τέταρτη μέρα, και αφού είχαν προηγηθεί τρεις “επιθετικές” ανακοινώσεις του QCM με βάση τις οποίες αμφισβητούσε την ακρίβεια στοιχείων που αφορούσαν σε αριθμό καταστημάτων, όγκο πωλήσεων, διπλοεγγραφές διευθύνσεων με ισάριθμες προσπάθειες/απαντήσεις του FF Group μπήκαν στη διαμάχη οι Financial Times (η στήλη Alphaville) επιβεβαιώνοντας αρκετά από τα στοιχεία του fund και σχεδόν ταυτόχρονα η αγγλική επενδυτική ιστοσελίδα shareprophets.com δείχνει την διεθνή διάσταση που ήδη έχει προσλάβει το θέμα. Με τα ξένα funds να ελέγχουν το περίπου 32% του μετοχικού κεφαλαίου και το Fidelity το 8,3% (αθροιστικά 40,3%) και την πλευρά οικογένειας Κουτσολιούτσου το 39% και Fosun το 15% (54%) είναι προφανές πως στη συνέχεια πολλά θα κριθούν από την προσπάθεια της μία πλευράς να πείσει την άλλη πως οι “επιθέσεις” του  QCM είναι ανακριβείς, έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και κρύβουν δόλο να βλάψουν τον όμιλο και τους μετόχους. Εύλογο το ερώτημα εάν για παράδειγμα την προσεχή εβδομάδα το QCM ή κάποιος τρίτος “επιτεθεί” με νέα στοιχεία σε βάρος του FF Group πως θα αντιδράσουν τα ισχυρά ξένα funds, το Fidelity.

To ότι η IBG ανέστειλε την αξιολόγηση της εισηγμένης, η ΒΕΤΑ αναθεώρησε την τιμή-στόχο δείχνει πως οι χρηματιστηριακές και οι επενδυτικοί οίκοι τηρούν στάση αναμονής, και ανάλογα με τις εξελίξεις προχωρούν σε κινήσεις αγοράς ή πώλησης. Αλλωστε το ότι την Πέμπτη, τη μεθεπομένη της απάντησης του FF Group η μετοχή διόρθωσε μέχρι και 9,2% χαμηλότερα για να ξαναβγεί η εταιρεία δίνοντας στοιχεία για πωλήσεις, ταμείο, τόκους προοιωνίζεται αυξημένη μεταβλητότητα για αρκετές συνεδριάσεις ακόμη.

Προς ώρας η διοίκηση του FF Group ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της, που στοχεύουν στην ενδελεχή ενημέρωση των ξένων θεσμικών (από τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο), στις εκ νέου επαφές του ιδρυτή Δημήτρη Κουτσολιούτσου με τον Guo Guangchang, σε ενέργειες νομικού χαρακτήρα, και ενεργότερη στήριξη της μετοχής στο χρηματιστήριο.

Η αγορά προεξοφλεί, πως μέχρι να βγει το τελικό πόρισμα από την ΕΥ η εισηγμένη θα παραμένει ευάλωτη στις “επιθέσεις” του fund, η διοίκηση θα εντείνει τις προσπάθειες να ενισχύσει την αξιοπιστία της (για αυτό εκτός από τον Τζώρτζη στην Αθήνα θα επιστρέψει και ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος). Το… οξύμωρο είναι, πως σε σημαντικό βαθμό η “επόμενη ημέρα” του FF Group εξαρτάται από την ετυμηγορία της ΕΥ, του ελεγκτικού οίκου αξιολόγησης (από τους BIG4) που τον Μάρτιο του 2016 τιμούσε τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο ως “Επιχειρηματία της Χρονιάς 2015”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ