Στο 4ο πάνελ του συνεδρίου Exports Summit του ΣΕΒΕ, με θέμα Green Sustainability Awareness, o κ. Δημήτρης Δημητριάδης, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, ανέφερε ότι η Ελληνικός Χρυσός αποτελεί μία καθαρά εξαγωγική εταιρεία, με εξαγωγές ύψους 180 εκατ. δολ. ετησίως, με στόχο το 1 δισ. δολ. τον επόμενο χρόνο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις αρχές του responsible mining. «Aπό την διοίκηση της εταιρείας μέχρι την τελευταία γραμμή παραγωγής τηρείται απαρέγκλιτα», επεσήμανε. Η εταιρεία είναι ιδιοκτήτης των μεταλείων Κασσάνδρας. Από το 2012 που ήρθε η Eldorado Gold στην Ελλάδα έχει επενδύσει 3,1 δισ. δολ., όπως ο ίδιος σημείωσε, ενώ στάθηκε στο πλέον ολοκληρωμένο  σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης διαθέτει η εταιρεία, με 400 σημεία ελέγχου, που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο και είναι προσβάσιμα από τον καθένα. Παράλληλα αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα αποκατάστασης, που υλοποιεί η εταιρεία και στο ολοκληρωμενο σύστημα βιωσιμότητας (αυστηρές αρχές υπεύθυνης μεταλλείας), που ακολουθεί.

Ο κ. Θεόδωρος Υφαντίδης, Διευθυντής Εξαγωγών ISOMAT ΑΕ, ανέφερε ότι η Isomat παράγει περισσότερα από 300 προϊόντα, κατέχοντας ηγετική θέση στην ελληνική αγορά αλλά και στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας εξαγωγές σε 70 χώρες, διαθέτοντας 7 θυγατρικές στο εξωτερικό. Κάθε χρόνο η εταιρεία δημιουργεί 25-30 νέα προϊόντα που κινούνται στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο ίδιος παρουσίασε τα πολλαπλά οφέλη από την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα προηγμένα συστήματα που παράγει η Isomat συμβάλλουν με πολλαπλούς τρόπους στην μείωση του ενεργειακού κόστους, του λειτουργικού κόστους, όπως και στο αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα. Επεσήμανε ότι η υιοθέτηση περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων συμβάλλει και την εξοικονόμηση πόρων, πέραν των οφελειών για το κλίμα.

Ο κ. Μάνος-Νικόλαος Παπαδάκης, Applications Executive Standards and Solutions Department GS1 AssociationGreece , στην ομιλία του «Circular Data for a Circular Economy», ανέφερε ότι είναι γνωστοί παγκοσμίως, μέσω του barcode, μίας τεχνολογίας που άλλαξε πολλά δεδομένα στον πλανήτη. Πάνω από 100 εκατ. προϊόντα σήμερα έχουν barcodes του οργανισμού.

Ο ίδιος εστίασε την ομιλία του στην κυκλική οικονομία. «Το περιβάλλον αποτελεί μία πολύ σοβαρή διεθνή ανησυχία. Τα μεγέθη είναι αμείλικτα. Πάνω από 2 εκατ. τόνοι κατά κεφαλήν απορριμμάτων δημιουργούνται ετησίως στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε πολύ πίσω ακόμα σε θέματα ανακύκλωσης», τόνισε.

«Η κυκλική οικονομία διεθνώς αποτελεί μία βασική στρατηγική και μονόδρομο. Χρεάζονται άμεσα δράσεις στη χώρα μας. Η ΕΕ έχει δημιουργήσει πολιτικές με στόχο τους μηδενικούς ρύπους. Σχετικά με το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία, ανέφερε ότι το 80% της επιτυχίας της εξαρτάται από τον σχεδιασμό, όπως προκύπτει από μελέτη της McKinsey», ανέφερε.

Μία σημαντική προτροπή εκτιμά ότι θα είναι η δημιουργία ψηφιακού διαβατηρίου  και product data loop για τα προϊόντα. Η εφαρμογή προτύπων θα διασφαλίσουν την διαλειτουργικότητα και την ποιότητα των προϊόντων.

Ο κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, Partner, DELOITTE, στην ομιλία του «The sustainability transformation: turningsustainability from a risk into an opportunity and measuring the business value of corporate social impact», επεσήμανε ότι το θέμα της βιωσιμότητας θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και επιτακτικό θέμα για όλες τις επιχειρήσεις, με πολλά μακροπρόθεσμα οφέλη για αυτές. «Οι αλλαγές σε θέματα βιώσιμοτητας επιταχύνθηκαν με την πανδημία. Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Οι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα με βάση αυτά κριτήρια, ενώ το ίδιο έχει αρχίσει να ισχύει και για τους εργαζόμενους και πώς επιλέγουν εργοδότη. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η έμφαση που δίνουν οι κυβερνήσεις σε θέματα βιωσιμότητας», τόνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here