Mε τίτλο “The Future of the Greek NPL Market”, το 4th NPL Summit, παρουσιάζει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2021 καταγράφει το πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως οι επιπτώσεις της μετά-πανδημικής εποχής, η Ουκρανική κρίση, η μείωση της κρατικής βοήθειας, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τον όγκο των συναλλαγών NPL να αναμένεται να αυξηθεί και τον ανταγωνισμό να κορυφώνεται, το φετινό NPL Summit (#npls22), εστιάζει στις προκλήσεις που έρχονται και στη δυναμική της δημιουργίας μιας ισχυρής δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το μόνο αγγλόφωνο εξειδικευμένο σε θέματα μη βιώσιμων δανείων portal, NPLConfidential.com, και το επιχειρηματικό portal banks.com.gr.

NPLS_22_Panel I: “Greek NPL Market: The servicers’ perspective” from ethosMEDIA SA on Vimeo.

 

 

Στο Panel I: “Greek NPL Market: The servicers’ perspective” με συντονιστή τον δημοσιογράφο Χρ. Κώνστα συμμετείχαν οι: Δρ Παναγιώτης Αλεξάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. & Εκτελεστικό Μέλος | Θέα Άρτεμις Α.Ε.Δ.Α.Δ.Π., Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Cepal Group, Αλεξάνδρα Φατσέα, Γενική Διευθύντρια Λιανικής, SB & AGRI Recovery, Intrum Hellas, Νίκος Βαρδαραμάτος, Διευθύνων Σύμβουλος, Quant Master Servicer.

Ο Δρ. Παναγιώτης Αλεξάκης τόνισε: Το συνέδριο αποτυπώνει την πρόοδο που έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα. Θα υπάρξουν δευτερογενείς πωλήσεις, μέσω των servicers. 

Θα εισέλθουν και νέα επενδυτικά κεφάλαια, μέσα από τις εξυγιάνσεις. Όπως στο πρώτο κύμα έτσι και τώρα θα εισρέουν κεφάλαια σε μία πιο ώριμη αγορά. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα εμφανιστούν και νέοι παίκτες.

Οι servicers ήρθαν για να μείνουν και επιτελούν σημαντικό έργο. Οι τράπεζες εφαρμόζουν την σωστή στρατηγική πάνω στις χορηγήσεις, διεξάγουν ελέγχους και διευκολύνουν τον ρόλο της κεντρικής τράπεζας. Η χώρα μας έχει επενδυτικό κενό 130 δισ. ευρώ.

Η επίλυση των θεμάτων της μικροδομής των servicers θα μας οδηγήσει σε μια στρωτή λειτουργία ενός θεσμού που θα διασφαλίσει την καλή λειτουργία των τραπεζών.

Ο κ. Αθανασόπουλος, CEPAL GROUP, τόνισε ότι όλοι πρέπει να συνειδηποιήσουν ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι ένα πρωτοπόρο και φιλόδοξο πλαίσιο.

Φτιάξαμε κάτι που δεν υπάρχει, μια πλατφόρμα που το σύνολο του συστήματος δίδει λύσεις. Υπήρξε ενδιαφέρον από τον κόσμο και τώρα εισερχόμαστε σε μια ομαλότητα για να δούμε τα πλήρη αποτελέσματα της πλατφόρμας. Αποτελεί όπλο στη διαχείριση των δανείων. Κατ’ ουσία τώρα θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα.

Ως CEPAP διαχειριστήκαμε 4 συναλλαγές του ΗΡΑΚΛΗ και είμαστε σε θέση να πούμε ότι το 2021 κλείσαμε όλες τις τιτλοποιήσεις. Η πρώτη φάση του προγράμματος είναι απόλυτα επιτυχημένη καθώς δημιούργησε και επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η συνεχιζόμενη κρίση θα επηρεάσει τις τιτλοποιήσεις. Η δευτερογενής αγορά θα βοηθήσει τυχόν ελλείμματα που δημιουργήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης. 

Το διαθέσιμο εισόδημα είναι ένα στοιχείο που πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί. Σε πληθωριστικό περιβάλλον θα δεις και άνοδο των τιμών των ακινήτων. Προς ώρας δεν παρατηρούμε κάτι που να μας φοβίσει. Κάθε τιτλοποίηση είναι διαφορετική (επιχειρηματικά στεγαστικά δάνεια).

Φέτος θα δούμε 40.000-50.000 πλειστηριασμούς. Είναι ο αριθμός που πρέπει να γίνεται ετησίως προκειμένου να επιτευχθούν τα πλάνα των τιτλοποιήσεων, (αριθμός που είναι ίδιος με περασμένη έτη 2007-2008-2009).

Η επιτυχία του οικοσυστήματος θα εξαρτηθεί από το δικονομικό σύστημα, εκτιμητές, συμβολαιογράφοι κτλ.

Η Αλεξάνδρα Φατσέα τόνισε: “Σκεπτόμαστε με το αισιόδοξο σενάριο, λειτουργούμε με βάση το baseline. Η Intrum δεν βλέπει κάτι δυσοίωνο προς ώρας, και μέχρι στιγμής οι οποίοι προβληματισμοί δεν μεταφράζονται για κάτι επικίνδυνο.

Λειτουργούμε τους τρεις πυλώνες: Εξυγίανση, εξωδικαστικό μηχανισμό και τον κλάδο πτώχευσης. Οι servicers και οι τράπεζες έχουν άριστη συνεργασία.

Το πλαίσιο είναι εντελώς καινούργιο, δηλαδή ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Εξαιρετικό εργαλείο. Το πιστεύαμε από τότε που το σχεδιάζαμε. Λειτουργεί στην πράξη σήμερα, με διαφανή και δίκαιο τρόπο, εντός των πολιτικών μας. 

Ως Intrum διαχειριστήκαμε 6 τιτλοποιήσεις το 2021 και για το 2022 η πορεία θα είναι αντίστοιχη. Βλέπουμε επενδυτές, διαφορετικών προτεραιοτήτων και αυτό κάνει όλο το σχήμα πιο ενδιαφέρον για εμάς. Όλοι οι μηχανισμοί πρέπει να λειτουργήσουν. Οι servicers έχουν κατάλληλους μηχανισμούς.

 

Ο κ. Νίκος Βαρδαραμάτος τόνισε στο πάνελ:

Yπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την δευτερογενή αγορά, θα αναπτυχθεί η αγορά, θα εισέλθουν νέοι επενδυτές. Ο οικονομικός κύκλος φέρνει ανάλογο κίνητρο για επενδυτικό ενδιαφέρον. Η διεύρυνση και το βάθος στην αγορά αποτελεί φυσική εξέλιξη της διαχείρισης των δανείων. Η εξέλιξη θα ναι πολύ μεγάλη, θα δούμε διαφορετικούς επενδυτές, οι servicers θα προσαρμόσουν την στρατηγική τους. Παράλληλα τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο εγγυάται μεγάλο ποσό των τιτλοποιήσεων. 

“Μέχρι σήμερα 50-60.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Είναι πρόκληση το πως θα τρέξει το συγκεκριμένο πλαίσιο”.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και απομένει να δούμε αν η εισπραξιμότητα και η προσπάθεια ρύθμισης συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η θα αυξηθεί, αναλογιζόμενοι πάντα τις εξωγενείς συνθήκες (κρίση, ενέργεια, πόλεμος).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ