Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 01.05.2020 «Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα»:
Α. Φορολογικά Μέτρα
- Σε ποιες οφειλές επεκτάθηκε η έκπτωση 25% από την εμπρόθεσμη καταβολή φορολογικών οφειλών και με ποιο τρόπο;
Σε βεβαιωμένες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση με ημερομηνία καταβολής από τις 30 Μαρτίου 2020 έως και τις 30 Απριλίου 2020, που καταβλήθηκαν από πληττόμενες επιχειρήσεις από τις 11 Μαρτίου 2020 έως και τις 29 Μαρτίου 2020 (ήδη ίσχυε για τις πληρωμές που έγιναν 30 και 31 Μαρτίου).Η έκπτωση των ήδη καταβεβλημένων ποσών διενεργείται μέσω συμψηφισμού ποσού ίσου με το ποσό της έκπτωσης 25% με άλλες βεβαιωμένες οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση, οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά από την 1η Ιουνίου 2020.
- Ποια είναι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων με αντικείμενο νοσοκομειακές δραστηριότητες;
Για τις επιχειρήσεις με αντικείμενο νοσοκομειακές δραστηριότητες, προβλέπονται τα ακόλουθα:- παρατείνεται έως την 31η Αυγούστου 2020 η προθεσμία καταβολής, και αναστέλλεται η είσπραξη οφειλών που κατέστησαν ή καθίστανται ληξιπρόθεσμες από 1ης Απριλίου 2020 μέχρι και την 31η Μαΐου 2020 και αφορούν: i) βεβαιωμένες οφειλές από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), ii) βεβαιωμένες οφειλες στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, καθώς και δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής.
– παρέχεται το ευεργέτημα του συμψηφισμού σε ποσοστό 25% επί του καταβληθέντος ποσού Φ.Π.Α. με άλλες οφειλές που έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής μετά την 1η Μαΐου 2020 σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης οφειλών Φ.Π.Α. έως τις 11 Μαΐου 2020, που προκύπτουν από τις δηλώσεις α’ τριμήνου του 2020 για τους υπόχρεους σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων και του τρίτου μήνα του 2020 για τους υπόχρεους σε τήρηση διπλογραφικών βιβλίων.
– οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Μαρτίου και Απριλίου 2020 απαιτητές έως τις 30 Απριλίου 2020 και τις 31 Μαΐου 2020 αντίστοιχα, δύναται να καταβληθούν έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 και τις 30 Νοεμβρίου 2020 αντίστοιχα.
– παρατείνεται κατά 3 μήνες η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως τις 30 Απριλίου 2020, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης.
– μειώνεται το ποσό των καταβλητέων δόσεων που έχουν προκύψει ή πρόκειται να προκύψουν μέσω της Εφαρμογής Μηχανισμού Αυτόματης Επιστροφής από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κατά ποσοστό 20% της διαφοράς του μηνιαίου κύκλου εργασιών για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο έτους 2020 από τους αντίστοιχους μήνες του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους. Η μείωση δεν γίνεται να υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό του εργατικού κόστους.
Β. Μέτρα για εργοδότες – εργαζομένους
- Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν οι επιχειρήσεις να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας;
Οι πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να παρατείνουν την αναστολή μέχρι του 60% των συμβάσεων εργασίας που έχουν ήδη θέσει σε αναστολή. Η αναστολή αφορά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020.Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου και σε κάθε περίπτωση μέχρι την 31η Μαΐου 2020, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους με καταγγελίες συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες. Επίσης, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρόνου παράτασης της αναστολής, να διατηρήσουν για χρονικό διάστημα 45 ημερών τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος εργασίας.
Επίσης, για τις επιχειρήσεις – εργοδότες για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον μήνα Μάιο 2020, παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας.
- Υποχρεούται η επιχείρηση να καταβάλει μισθό για το διάστημα που παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας;
Όχι, οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών της παράτασης της αναστολής.Μόνο σε περίπτωση που η επιχείρηση υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο του 60%, παρατείνοντας την αναστολή των συμβάσεων εργασίας περισσότερων εργαζομένων, υποχρεούται να καταβάλλει αποδοχές στους εργαζόμενους που υπερβαίνουν το παραπάνω ποσοστό.
- Μπορούν οι επιχειρήσεις να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας;
Οι επιχειρήσεις μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τουλάχιστον για το 40% των εργαζομένων που οι συμβάσεις τους τελούν σε αναστολή, και εφόσον η αναστολή έχει διατηρηθεί κατ’ ελάχιστο για 15 ημέρες.Οι συμβάσεις των εργαζόμενων των οποίων ανακαλείται η αναστολή δεν δύναται να τεθούν εκ νέου σε αναστολή.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών που διήρκησε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.
- Πότε επιτρέπεται η προσωρινή ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας;
Επιτρέπεται η προσωρινή ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες της επιχείρησης είτε έχει ανασταλεί η λειτουργία της με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά. Η επιχείρηση-εργοδότης οφείλει στον εργαζόμενο τις συμβατικές αποδοχές του κατ΄ αναλογία των ημερών απασχόλησης του.Υποχρεωτική η γνωστοποίηση της χρήσης του παραπάνω μέτρου στο Π.Σ. Εργάνη και μάλιστα πριν την έναρξη της έκτακτης απασχόλησης.
Μετά την λήξη της προσωρινής αναστολής, συνεχίζει η αναστολή της σύμβασης εργασίας μέχρι την συμπλήρωση του πλήρους χρονικού διαστήματος αυτής.
- Πώς προσαρμόζεται το ωράριο εργασίας των εργαζομένων με τα νέα ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων;
Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων προσαρμόζεται με το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας τους.
Γ. Άλλες ρυθμίσεις
- Μέχρι πότε παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών για την προστασία της κύριας κατοικίας;
Η προθεσμία υποβολής αίτησης ρύθμισης οφειλών με βάση τον ν. 4605/2019, για την προστασία της κύριας κατοικίας του οφειλέτη από την αναγκαστική ρευστοποίηση, παρατείνεται μέχρι την 31/07/2020.