Γράφει η Βικτώρια Μακρή
Με έγκριση του σχεδίου του Brexit έληξε η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής, με την Τερέζα Μέι να δηλώνει στην συνέντευξη Τύπου:
- ‘’ Αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία που έχουμε. Αυτή είναι η μόνη συμφωνία και κάθε μέλος του Βρετανικού κοινοβουλίου πρέπει να καταλάβει αυτή τη σημασία’’.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής δήλωσε πως
- ‘’Αυτή είναι η καλύτερη και η μόνη πιθανή συμφωνία, όποιος νομίζει ότι με την απόρριψη της συμφωνίας μπορεί να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία, θα απογοητευτεί τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την απόρριψη της.’’
Το επόμενο στάδιο λοιπόν είναι η έγκριση σου σχεδίου του Brexit από το Βρετανικό κοινοβούλιο και ίσως και το πιο σημαντικό.
Μια απόρριψη του σχεδίου του Brexit από το Βρετανικό κοινοβούλιο είναι αυτό που φοβούνται και Βρυξέλλες και Λονδίνο, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στο χάος τόσο οικονομικό όσο και πολιτικό.
- ‘’Είτε προχωράμε μαζί σε ένα πιο λαμπρό μέλλον, είτε ανοίγουμε την πόρτα στην αβεβαιότητα και τον περαιτέρω διχασμό’’
δήλωσε η Τερέζα Μέι στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.
Έπειτα από τις αμέτρητες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Αγγλίας, τα αδιέξοδα, το μπαράζ παραιτήσεων της κυβέρνησης Μέι, και έπειτα από τη συνάντηση Γιούνκερ-Μέι στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, Βρυξέλλες και Λονδίνο εμφανίστηκαν με την διακήρυξη εξόδου της Βρετανίας και την Μέι να δηλώνει αισιόδοξη στο Βρετανικό κοινοβούλιο.
Η έγκριση της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε και από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή, παρά την δυσαρέσκεια της Ισπανικής κυβέρνησης η οποία είχε δηλώσει ότι σε ότι αφορά το Γιβραλτάρ πρέπει να υπάρξει συμφωνία Ισπανίας-Αγγλίας, απειλώντας μάλιστα και με βέτο. H άρση της άπειλης και η συμφωνία για το θέμα του Γιβραλτάρ πραγματοποιήθηκε μόλις την παραμονή της Συνόδου Κορυφής.
Aν ωστόσο η συμφωνία δεν ψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο τα περιθώρια στενεύουν καθώς η βρετανική κυβέρνηση θα έχει λίγο καιρό πριν το τέλος του 2018 να καταθέσει νέο πλάνο εξόδου. Τα πιθανά σενάρια σε αυτή την περίπτωση, μιλούν είτε για έξοδο χωρίς συμφωνία είτε για επαναδιαπραγμάτευση, είτε για εκλογές που πάλι μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο χωρίς συμφωνία.
Κάτι που όμως ούτε η Μέι ούτε οι Βρυξέλλες θέλουν να συμβεί.
Παίρνοντας όμως το καλό σενάριο της έγκρισης από το Βρετανικό κοινοβούλιο,τα πράγματα θα είναι ευκολότερα.
Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου σε αυτή την περίπτωση θα είναι εξίσου σημαντικός καθώς θα πρέπει να εγκρίνει την συμφωνία με απλή πλειοψηφία. Στην περίπτωση που όλα μεταβούν καλώς, τα σενάρια για παράταση της μεταβατικής περιόδου εξόδου της Βρετανίας μιλούν για ένα με δύο χρόνια.
Ωστόσο ο δρόμος για την έξοδο της Βρετανίας είναι ακόμη μακρύς και βρίσκει την Ευρώπη σε μια περίοδο με πολλά ανοιχτά μέτωπα,όπως είναι το ζήτημα του προϋπολογισμού της Ιταλίας, γι’αυτό και θέλει να κλείσει το θέμα του Brexit με την αποφυγή περαιτέρω κρίσεων.