Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί ο τελικός 6ος κατάλογος των έργων PMI/PCI-με την οριστική απόφαση για τα επενδυτικά προγράμματα να λαμβάνεται προς το τέλος του 2023 (Νοέμβριος;).
Από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον εστιαζόταν στην συμπερίληψη του έργου διασύνδεσης Ελλάδος (GR)- Αιγύπτου (EGY) στην short list των λεγόμενων Projects of Common Interest, καθώς χρειάστηκαν συμπληρωματικά στοιχεία/τεχνικά χαρακτηριστικά/χρηματοδοτικά κ.α. στόχος που τελικά επιτεύχθηκε.
  •      Τα έργα PMI/PCI κοινού ενδιαφέροντος αφορούν διασυνδέσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου με τρίτες χώρες, ενώ ήταν η πρώτη φορά που η αρμόδια Επιτροπή αξιολογούσε projects με κράτη εκτός ΕΕ.
Ένταξη στον κατάλογο ΡΜΙ έχει εξασφαλίσει και η διασύνδεση EuroAsia Interconnector (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα).
Πέραν του εύλογου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος-σημασίας για την Αθήνα, αυτονόητες είναι οι οικονομικές- με επιμέρους επιχειρηματικές- συνέργειες που αφορούν και εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ενεργειακή Διασύνδεση Ελλάδας (GR)- Αιγύπτου (EGY)
Ειδικότερα, το GR.EGY Green Energy Interconnector είναι έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου απ’ ευθείας στην Ελλάδα, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW, με τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς.
Η Ενέργεια θα είναι 100% “πράσινη ενέργεια” από Αίγυπτο σε Ελλάδα και μέσω της χώρας μας στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Επένδυση 3,5 δισ.€ με την διαδρομή των 954 χλμ από το El Sallum στην Νέα Μάκρη, με λεπτομέρεια ότι παρακάμπτει ευαίσθητες (γεωπολιτικά) περιοχές.