Η εδραίωση της ενδυνάμωσης της παρουσίας των γυναικών στις υψηλότερες βαθμίδες της διοίκησης των επιχειρήσεων είναι γεγονός. Η αυξανόμενη αποδοχή των γυναικών στην επιχειρηματική σκηνή αποτελεί αδιαμφισβήτητη αλήθεια.
Τα αποτελέσματα έρευνας της ΙCAP για την γυναικεία επιχειρηματικότητα που πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της εταιρείας πιστοποιούν την ηγετική παρουσία των γυναικών στο “τιμόνι” των επιχειρήσεων.
Η έρευνα
Στην έρευνα συμμετείχαν Γυναίκες Επιχειρηματίες ή/και Ανώτατα Στελέχη από τις 1.100 μεγαλύτερες εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες βάσει κύκλου εργασιών 2016-2017. Το δείγμα περιείχε 141 επιχειρήσεις (το 13% του πληθυσμού της έρευνας) από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας (βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες), που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ICAP, 6.594 εταιρείες έχουν στο τιμόνι τους Γυναίκες (ποσοστό 24,2% επί συνόλου 27.267 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό τη χρήση 2016), μερίδιο αυξημένο σε σχέση με την περσινή μελέτη (23,6%).
Βασικό χαρακτηριστικό της Γυναικείας παρουσίας στο τιμόνι των επιχειρήσεων είναι ότι αυτή εντοπίζεται κυρίως σε εταιρείες μικρότερου μεγέθους. Έτσι, συναντάμε Γυναίκες στην κορυφή στο 26% του συνόλου των πολύ μικρών εταιρειών (με κύκλο εργασιών <€2 εκατ.), ενώ στις μεγάλου μεγέθους εταιρείες (>€50 εκατ.) το ποσοστό των γυναικών που διοικούν περιορίζεται σε 13%.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής παρουσίασαν πολύ καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας, σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, το 2016 πέτυχαν ένα περιθώριο μικτού κέρδους 28,1%, έναντι αντίστοιχου δείκτη 23,6% του συνόλου των εταιρειών και περιθώριο καθαρού κέρδους 4,7% έναντι αντίστοιχου 2,8% για το σύνολο των επιχειρήσεων.
Με βάση τα ευρήματα πρωτογενούς έρευνας σε 1.100 μεγαλύτερες εταιρείες με Γυναίκες επικεφαλής, διαπιστώθηκε ότι αυτές είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού το 83% κατέχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εξ’ αυτών το 35% κατέχει και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Οι Γυναίκες επικεφαλής εργάζονται σκληρά, δεδομένου ότι το 96% εξ αυτών απασχολούνται πέραν του καθιερωμένου ωραρίου, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Επίσης, θεωρούν ότι υπερτερούν των ανδρών συναδέλφων τους στον τομέα της καλύτερης κατανόησης συναδέλφων, στις επικοινωνιακές δεξιότητες και στο επίπεδο της διορατικότητας. Οι γονείς θεωρούν ότι αποτέλεσαν το σημαντικότερο πρότυπό τους στην επαγγελματική τους διαδρομή.
Επιπλέον, δείχνουν επιμονή και εργατικότητα, ενώ θεωρούν ως τη σημαντικότερη ανταμοιβή τους την προσωπική ανάπτυξη (73%), την καταξίωση και αναγνώριση τους στο επαγγελματικό περιβάλλον (61%). Παράλληλα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό θεωρούν ότι ο βασικότερος παράγοντας που οδηγεί στην καταξίωση είναι οι ηγετικές τους ικανότητες (78%) και η ισχυρή επιθυμία για επιτυχία και πραγματοποίηση καριέρας (83%).
«Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τις δυνατότητες των Γυναικών και συνεπώς τόσο η Πολιτεία όσο και οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν περισσότερο το πολύτιμο κεφάλαιο που λέγεται Γυναίκες”, τόνισε ο κ. Κωνσταντέλλος.