Εν αναμονή ανακοινώσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων κολοσσών όπως η Google, η Boeing, η Apple, η Tesla και η Exxon Mobil, ο “γκουρού των κρίσεων” Ραούλ Παλ παρεμβαίνει, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου στις αγορές.
Ο άνθρωπος που προέβλεψε την κρίση του 2008, CEO της Global Macro Investor και άλλοτε διευθυντής hedge fund της Goldman Sachs προβλέπει μαζικό sell-off στις αγορές πολύ σύντομα.
Η πρόβλεψη συνδέεται άρρηκτα με τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν, καθώς θα δοθεί σαφής εικόνα για τον οικονομικό αντίκτυοι του κορωνοϊού, με τον Παλ να εντοπίζει το “μεγαλύτερο πρόβλημα” στο αμερικανικό νόμισμα.
Σύμφωνα με το Marketwatch. ο ίδιος εκφράζει την άποψη πως όσοι πιστεύουν ότι η εκτύπωση χρήματος από την Fed θα προκαλούσε κατάρρευση του δολαρίου, είναι “λάθος”.
“Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος είναι το δολάριο. Βρισκόμαστε σε φαύλο κύκλο όπου η επιβράδυνση της ανάπτυξης προκαλεί την άνοδο του δολαρίου, η οποία με τη σειρά της προκαλεί επιβράδυνση της ανάπτυξης, και ούτω καθεξής, καθώς οι δανειολήπτες παίζουν ‘μουσικές καρέκλες’ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δολάρια και να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους” ανέφερε.
Και πρόσθεσε:
“Οι γραμμές ανταλλαγής δολαρίων, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και οι άλλες πρωτοβουλίες (σ.σ. της Fed) δεν έχουν κάνει τίποτα για να σταματήσουν (σ.σ. αυτόν τον φαύλο κύκλο)”.
Σύμφωνα με τον CEO της Global Macro Investor η εκτύπωση χρήματος -από την Federal Reserve- δεν θα λύσει αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως “διαρθρωτικό” πρόβλημα. “Όλες οι προσπάθειες ενίσχυσης της ρευστότητας για την επίλυση του τυπικού ζητήματος του δολαρίου τείνουν να υποβαθμίζουν όλες τις προσπάθειες έναντι του χρυσού. Και ο χρυσός σημειώνει ράλι εν μέσω προσδοκιών για αποπληθωρισμό του χρέους. ”
“Υποθέτω ότι το επόμενο σήμα αποπληθωρισμού του χρέους θα έρθει όταν τα ομόλογα αρχίσουν να τιμολογούνται με αρνητικά επιτόκια. Αυτή η ημέρα θα έρθει σύντομα… και αυτό θα αποτελέσει το ‘σήμα’ για πώληση μετοχών και θα ξεκινήσει η φάση της αφερεγγυότητας” κατέληξε.
Tην ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του έτους, μετά από μια περίοδο επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο και τον Ιούνιο.