Την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα, σε «BB-» από «Β+», και με θετικές προοπτικές («outlook»), ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Παράλληλα, η S&P επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση “B” της Ελλάδας.

Το outlook της αξιολόγησης είναι θετικό που σημαίνει ότι ο οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας αναβάθμισης στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

  • “Θα εξετάζαμε μια αναβάθμιση στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στις εναπομείνασες διαρθρωτικές προκλήσεις της οικονομίας. Ένας άλλος πιθανός καταλύτης για αναβάθμιση θα ήταν η σημαντική μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) στο επιβαρυμένο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, που θα ωφελούσε, κατά την άποψή μας τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής”, αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Υπουργος Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα.

Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα.

  • Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου.
  • Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις.
  • Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.

Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της».  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here