Σενάριο για επενδυτική βαθμίδα προεκλογικά, από τις 21 Απριλίου έριξε για την ελληνική οικονομία η Goldman Sachs αποτιμώντας και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την τελευταία έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, μετά από εβδομάδες πολιτικής αναταραχής λόγω του μεγάλου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στις 28 Φεβρουαρίου.
Η αμερικανική τράπεζα επικαλείται τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν προβάδισμα της ΝΔ, ενώ θεωρεί ότι πιθανότατα θα χρειαστεί δεύτερος γύρος στις αρχές Ιουλίου με αποτέλεσμα πιθανώς μία κυβέρνησης συνεργασίας με επικεφαλής τη Νέα Δημοκρατία και εξαρτώμενη από την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών και, πιθανώς, για αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P στις 21 Απριλίου. Αν δεν επιδεινωθούν οι πρόσφατες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εντάσεις πέρα από τις προσδοκίες μας, η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, χάρη στη θετική ανάπτυξη των ιδιωτικών πιστώσεων, τη συνεχή ανάκαμψη του σχηματισμού κεφαλαίων και τη βελτίωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ ο οποίο βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία ακόμη και εν μέσω αυξανόμενου κόστους χρέους, επισημαίνει η Goldman Sachs.
Η Ελλάδα παραμένει σχετικά ανθεκτική, όπως επισημαίνει, χάρη στην αύξηση των ιδιωτικών πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, παρουσιάζοντας σαφή άνοδο το 2022 μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης. Η πιστωτική αύξηση υποστήριξε την τελευταία φάση της ανάκαμψης των επενδύσεων (+14,7% το 2022). Στη συνέχεια, όπως εκτιμά η Goldman, η ανάπτυξη των επενδύσεων θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης που, στην περίπτωση της Ελλάδας, ανέρχεται σε περίπου 17% του ΑΕΠ και εκτείνεται έως το 2026. Ενώ οι τελευταίες ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές εντάσεις αποτελούν πρόκληση γι’ αυτήν την εποικοδομητική προοπτική ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία παραμένει σε στέρεες βάσεις, κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας
Παρόλο που ο κύκλος σύσφιγξης της ΕΚΤ τροφοδοτεί υψηλότερες αποδόσεις και το κόστος του δημόσιου χρέους πρόκειται να αυξηθεί γενικότερα τα επόμενα χρόνια, η Goldman Sachs θεωρεί το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο ευάλωτο απ’ ότι άλλων χωρών. Αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η παρατεταμένη σταθμισμένη διάρκεια του ελληνικού χρέους (17,5 έτη), χάρη στα πακέτα ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας (EFSF, ESM, EIB, SURE και NGEU). Ο δεύτερος είναι η αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη, που αναμένεται να παραμείνει περίπου στο 4% μέχρι το 2024, και μια προσεκτική δημοσιονομική προοπτική όπου το πρωτογενές ισοζύγιο θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2023 και το 2024.