Στους κινδύνους και στις σημαντικότερες προκλήσεις που φέρνει το νέο έτος για τις αγορές και απασχολούν επενδυτές και στελέχη εστιάζει η νέα έκθεση της Goldman Sachs.

Η Goldman Sachs προσεγγίζει την επενδυτική στρατηγική των ευρωπαϊκών μετοχών μέσω οκτώ ερωτήσεων – απαντήσεων.

Είναι οι ευρωπαϊκές αγορές πραγματικά φθηνές;

Η απάντηση της Goldman Sachs είναι πως συγκριτικά διαφαίνεται ένα θετικό σημειο. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης και αναμένει ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe θα αυξηθεί κατά 9% στις 375 μονάδες στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο αυτό το επίπεδο θα είναι χαμηλότερο από το επίπεδο που βρισκόταν ο δείκτης πριν από τρεις μήνες.

Πόσο αδύναμα θα είναι τα κέρδη των εταιρειών;

Η Goldman Sachs αναμένει ότι η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2019 θα είναι 4% μόλις για τον δείκτη Stoxx Europe 600 πολύ χαμηλότερη από αυτήν που αναμένουν οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα,  δείχνουν πως τα EPS θα κινηθούν σταθεροποιητικά και ελαφρώς πτωτικά, αποκλείοντας ωστόσο η τράπεζα μια απότομη πτώση καθώς αυτό συνέβη στην Ευρώπη μόνο σε περιόδους ύφεσης.

Πώς είναι τοποθετήμένα τα funds;

Η αμερικανικη επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως από τον Μάρτιο σημείωνονται εκροές από τις ευρωπαϊκές μετοχές, επομένως οι τοποθετήσεις των διαχειριστών είναι πιο μειωμένες σε σχέση με το 2018. Ωστόσο, οι εκροές αυτές δεν είναι τόσο μεγάλες όσο το 2016 και δικαιολογούνται επίσης από την ασθενέστερη ανάπτυξη, αναφέρει.

Έφτασε η ώρα για τοποθετήσεις σε μετοχές «αξίας»;

Η απάντηση της GS είναι κατά βάση αρνητική.  Όπως αναφέρει, οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δεν βοηθούν τις επενδύσεις σε assets “αξίας” ειδικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, η τράπεζα κρατά θετική στάση για τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης, όπως επίσης για τον τεχνολογικό κλάδο.

Πόσο ανησυχητικό είναι το επίπεδο μόχλευσης των ευρωπαϊκών εταιρειών;

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ήταν γενικά προσεκτικές στην επέκταση του ισολογισμού τους αλλά και τα spreads δανεισμού των εταιρειών έχουν διευρυνθεί. Η GS εξακολουθεί να προτιμάει τους ισχυρούς ισολογισμούς έναντι των εταιρειών με υψηλότερη μόχλευση.

Yπάρχει ανησυχία για την Κίνα;

Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας και η πρόσφατη απότομη επιβράδυνση που έστειλε τον δείκτη DAX αλλά και το καλάθι των μετοχών με έκθεση στην Κίνα σε bear market (δηλαδή πτώση μεγαλύτερη από 20% από το υψηλό τους), αποτελούν παράγοντα ανησυχίας ωστόσο οι δασμοί θα κορυφωθούν το 2019 και έτσι θα ακολουθήσουν πολιτικές για τη σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος, προβλέπει η τράπεζα.

Θα επιλυθεί το θέμα του Brexit;

Μεγάλη αβεβαιότητα θα έχουν οι επόμενες εβδομάδες με το οικονομικό σκηνικό να παραμένει αδύναμο, ανεξαρτήτως του πολιτικού αποτελέσματος. Η Goldman Sachs δεν βλέπει περιθώρια ούτε για τις βρετανικές μετοχές ούτε για τον δείκτη FTSE 250 να διατηρεί την ισχυρή υπεραπόδοσή του.

Αποτελεί η Ιταλία αγοραστική ευκαιρία;

Οι ιταλικές μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντική έκπτωση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο η Goldman Sachs παραμένει επιφυλακτική για τη χώρα, και σημειώνει πως η Ιταλία είναι πιθανό να φλερτάρει με την ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 αλλά οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή των ιταλικών εισηγμένων δεν έχουν ακόμη μειωθεί σημαντικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ