Η Ευρωζώνη θα ξεπεράσει σε ρυθμό ανάπτυξης τις ΗΠΑ στα επόμενα 2 χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, κυρίως για λόγους πολιτικής, τόσο δημοσιονομικής χαλάρωσης που έρχεται, αλλά και μη εκτεταμένων περιοριστικών lockdown.

Η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι η ζώνη των 19 χωρών του ευρώ θα αναπτυχθεί σε ρυθμό 4,4% εφέτος, συγκριτικά με ένα 3,5% στις ΗΠΑ. «Βλέποντας» προς το 2023, η GS προβλέπει η ευρωζώνη να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,5% έναντι 2,2% οι ΗΠΑ.

Ο Σβεν Γιάτι Στεν, κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman στην Ευρώπη, δήλωσε ότι ενώ η βραχυπρόθεσμη εικόνα εμπεριέχει προκλήσεις, η περιοχή έχει ακόμα «περισσότερο χώρο για ανάπτυξη».

O αναλυτής ανέφερε δύο βασικούς παράγοντες που ενισχύουν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

«Το πλήγμα είναι περισσότερο αντιμετωπίσιμο από πέρυσι» ανέφερε, αναφορικά με τους περιορισμούς για τον κορονοϊό.

Έως τώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν εφαρμόσει εκτεταμένα μέτρα lockdown, παρά την εμφάνιση του στελέχους της Όμικρον στα τέλη του 2021, αποφεύγοντας έτσι τα βαθύτερα οικονομικά σοκ τις πρώτες εβδομάδες του 2022.

Επιπρόσθετα, η δημοσιονομική πολιτική της Ευρώπης αναμένεται να παραμείνει ευπροσάρμοστη φέτος, σε αντίθεση με ότι προβλέπεται για τις ΗΠΑ, σημείωσε ο Στεν.

Προσέθεσε ότι η Ευρωζώνη ξεχωρίζει σε αυτό τον τομέα.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναμένεται να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά τα επόμενα χρόνια, αφού συμφώνησαν το 2020 να αξιοποιήσουν τις αγορές αναζητώντας 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εκταμιεύσεις αυτών των κεφαλαίων σε μεγάλο αριθμό χωρών της ΕΕ ξεκίνησαν στα τέλη του 2021 και θα συνεχίσουν να αποδεσμεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, εάν εφαρμοστούν βασικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, πέρα από τον Ατλαντικό, υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον το «Build Back Better» του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα γίνει πραγματικότητα. Η νομοθεσία προβλέπει μια επένδυση 1,8 τρισ. δολαρίων, αλλά οι διαφορές μεταξύ των νομοθετών αποτελούν απειλή για ολόκληρο το σχέδιο.

«Μετά τις διαπραγματεύσεις για το Build Back Better Act που σταμάτησαν στα τέλη του περασμένου έτους, οι προοπτικές για τη δημοσιονομική νομοθεσία είναι ιδιαίτερα ασαφείς», ανέφεραν σε σημείωμα τη Δευτέρα αναλυτές της Goldman Sachs.

Με στήριξη από την ΕΚΤ

Οι καλύτερες προοπτικές για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη υποστηρίζονται επίσης από τη νομισματική πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει κάποιο βαθμό νομισματικής ενίσχυσης φέτος, αν και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που σχετίζεται με την πανδημία πλησιάζει στο τέλος του.

«Η ανάπτυξη πρέπει πραγματικά να επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ για να επανέλθει τελικά ο πληθωρισμός σε περίπου 2%,» είπε ο Γιαν Χάτζιους,  επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, στο CNBC τη Δευτέρα.

Πρόσθεσε ότι «ενώ ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί στη ζώνη του ευρώ, δεν έχει αυξηθεί τόσο πολύ όσο στις ΗΠΑ». Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη είναι «πιο άνετα» με τη συνεχιζόμενη νομισματική τόνωση.

Τα στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι το κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 6,8% τους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο — η υψηλότερη αύξηση από τον Ιούνιο του 1982. Μια νέα μέτρηση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένεται την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 5% για την Ευρωζώνη.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here