Γράφει η «ξενοδόχος»

Εστω κι αν η υπόθεση των POS το περασμένο φθινόπωρο αποτέλεσε πλήγμα για το θεσμό της Golden Visa για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε επενδυτές ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ, η ελληνική κτηματαγορά εξακολουθεί να αποτελεί αυτή την στιγμή πεδίο δόξης λαμπρό για όσους θέλουν να αγοράσουν ακίνητα από τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής λίγο πρίν το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου του 2019, το σύνολο των αδειών που έχουν χορηγηθεί από την αρχή του προγράμματος, το 2013, έως τις 4 Ιουνίου του 2019 ανέρχεται στις 4.537, εκ των οποίων οι 2.757 αφορούν Κινέζους. Οι Κινέζοι παραμένουν «πρώτη δύναμη», έστω κι αν καθυστερούν πλέον περισσότερο να ολοκληρώσουν μία αγοραπωλησία στην Ελλάδα λόγω των capital controls που ισχύουν στη χώρα τους. Στη δεύτερη θέση, βρίσκονται- με μεγάλη απόσταση είναι αλήθεια- οι Ρώσοι με 428 άδειες, ενώ οι Τούρκοι βρίσκονται στην τρίτη θέση με 413. Οι τρείς εθνικότητες αποτελούν το τοπ 3 των μεγαλύτερων επενδυτών ακινήτων στη χώρα μας εκτός Ε.Ε., ενώ ακολουθούν με μεγαλύτερη διαφορά η Αίγυπτος και ο Λίβανος με 132 και 125 άδειες αντίστοιχα. Κάτω των 100 είναι οι άδειες που έχουν χορηγηθεί σε Ιρανούς, Ουκρανούς, Ιρακινούς, πολίτες της Ιορδανίας και της Συρίας που συμπληρώνουν το τοπ 10.

Ενδιαφέρον έχει το στοιχείο που αφορά τους Τούρκους και τις οικογένειές τους: Οι πολίτες της γείτονος είναι η δεύτερη εθνικότητα όσον αφορά το σύνολο των αδειών που έχει χορηγηθεί σε επενδυτές και μέλη της οικογενείας τους. Ειδικότερα, από το σύνολο των 12.666 αδειών που έχουν χορηγηθεί από τις αρχές του προγράμματος, πάνω από το ήμισυ- οι 7.862- έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές από την Κίνα και ακολουθούν πλέον οι Τούρκοι με 1.113, οι Ρώσοι με 1.042, οι Λιβανέζοι με 373 και Ιρακινοί στην πρώτη πεντάδα. Αιγυπτος, Ιράν, Ιορδανία, Συρία και Ουκρανία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα των επενδυτών.

Με βάση τις υπηρεσίες υποδοχής αιτημάτων χορήγησης αδειών διαμονής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προκύπτει και πού γίνονται τελικά οι περισσότερες αγοραπωλησίες: Από το σύνολο των 4.537 αδειών έως τις 4 Ιουνίου, η Αττική συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος με ένα σύνολο 3.596 αιτημάτων (σε Αθήνα οι 1.853, σε Πειραιά οι 1.069 και Παλλήνη 674) και ακολουθούν Πολύγυρος Χαλκιδικής (205), Χανιά (162), Θεσσαλονίκη (128), Κόρινθος (62), Κέρκυρα, Ερμούπολη και Λευκάδα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here