Την ώρα που η άνοδος του πληθωρισμού αυξάνει τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών εξόρυξης χρυσού, οι εταιρείες Gold Royalties έχουν αναδειχθεί ως μια εναλλακτική λύση, ανθεκτική στον πληθωρισμό για επενδυτές που αναζητούν έκθεση στο πολύτιμο μέταλλο.
Χωρίς να εκτίθενται σε δαπάνες, όπως αυξανόμενοι μισθοί, καύσιμα και κόστος ενέργειας, οι εταιρείες αυτές είναι σε θέση να διατηρήσουν ισχυρά περιθώρια κέρδους που είναι συχνά υπερδιπλάσια από εκείνα των εταιρειών εξόρυξης χρυσού.
Πληθωρισμός και κέρδη από την εξόρυξη χρυσού
Από τα μέσα του 2021, ο πληθωρισμός έχει γίνει ένας σταθερός παράγοντας κινδύνου που ταλανίζει τους επενδυτές. Το κόστος της ενέργειας έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο παράλληλα με τις αυξήσεις των μισθών σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα παραγωγής υλικών και διύλισης.
Η εξόρυξη χρυσού δεν αποτελεί εξαίρεση και ενώ το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί, η τιμή του χρυσού μειώθηκε ελαφρώς την ίδια χρονική περίοδο, επηρεάζοντας περαιτέρω την κερδοφορία και τα περιθώρια κέρδους των χρυσωρυχείων.
Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος στον κλάδος εξόρυξης χρυσού, που συνδέεται με τη λειτουργία πλήθους μηχανημάτων, τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και την εργασία πολλών ανθρώπων.
Σε όλα τα παραπάνω, έρχονται να προστεθούν η χρήση τεράστιων φορτηγών μεταφοράς, μπουλντοζών και άλλων μηχανημάτων όπως μονάδες λείανσης μεγάλης κλίμακας που για να λειτουργήσουν χρειάζονται ντίζελ και άλλα καύσιμα. Τα διυλιστήρια καταναλώνουν επίσης μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας.
Πώς οι εταιρείες Gold Royalties αποφεύγουν τον πληθωρισμό
Χωρίς να απαιτούν μεγάλους στόλους οχημάτων, εργοστάσια διύλισης, και με τους μισθούς να είναι σημαντικά μικρότεροι καθώς το προσωπικό είναι περιορισμένο, οι Gold Royalties δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Πρόκειται για ένα πιο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, σε σύγκριση με εταιρείες εξόρυξης χρυσού που πληρώνουν δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, καθώς οι Gold Royalties εταιρείες σπάνια απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα.
Παράλληλα, ενώ τα έσοδα των Gold Royalties προέρχονται από συμφωνίες δικαιωμάτων εκμετάλλευσης και ροής με τις εταιρείες εξόρυξης, αυτά τα deals είναι δομημένα έτσι ώστε οι εταιρείες Gold Royalties να μην χρειάζεται να συμμετάσχουν στα λειτουργικά έξοδα των εξορυκτών.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συμφωνίες δικαιωμάτων υπολογίζουν τα δικαιώματα (τα οποία λαμβάνουν οι εταιρείες δικαιωμάτων εκμετάλλευσης) ως ποσοστό των εσόδων του ορυχείου και όχι από τα τελικά κέρδη του ορυχείου μετά την αφαίρεση των εξόδων.
Με την τιμή του χρυσού να έχει παραμείνει στάσιμη, την ώρα ο πληθωρισμός αυξάνει το κόστος, τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εξόρυξης χρυσού έχουν μειωθεί, ενώ οι εταιρείες δικαιωμάτων έχουν αποφύγει τον αντίκτυπο.
Τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, το μέσο περιθώριο κέρδους του γίγαντα εξόρυξης χρυσού Newmont Goldcorp μειώθηκε στο 6,6% σε σύγκριση με τα μέσα περιθώρια κέρδους 22,9% των τεσσάρων προηγούμενων τριμήνων. Από την άλλη πλευρά, τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας Gold Royalties, Franco-Nevada αυξήθηκαν από 54,8% σε 57,3% τις ίδιες χρονικές περιόδους.
Δείτε παρακάτω τα σχετικά γραφήματα από το Visual Capitalist: