Ένα δολάριο αγοράζει 15,19 τουρκικές λίρες σήμερα και ένα ευρώ αγοράζει 17,20 λίρες, σε μία δραματική κατρακύλα που σημειώνει ξανά το τουρκικό νόμισμα καθώς αναμένονται αποφάσεις για τα επιτόκια στην Τουρκία και οι αγορές παίζουν επιθετικά το σενάριο της νέας υποτίμησης.

Στο μεταξύ λάδι στη φωτιά, συνεχίζει να ρίχνει ο Τούρκος ηγέτης Ταγίπ Ερντογάν. Σαν να μην είναι αρκετή η παρέμβασή του και η επίμονη εντολή προς το οικονομικό επιτελείο και την Κεντρική Τράπεζα να μειώνει τα επιτόκια, συνεχίζει να καρατομεί όποιον του μπαίνει εμπόδιο.

Τελευταίο επεισόδιο σήμερα τα ξημερώματα, όταν καρατόμησε δύο αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, σε έναν ακόμα ανασχηματισμό, καθώς η λίρα πέφτει σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Η κίνηση αυτή έγινε ενόψει απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια σήμερα. Όλοι αναλυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν από το 15% στο 14% κι ενώ ο επίσημος πληθωρισμός ο οποίος αμφισβητείται από όλους στη χώρα και διεθνώς, καλπάζει με ρυθμό πάνω από 21%.

Ήδη τα επιτόκια έχουν μειωθεί συνολικά 4 ποσοστιαίες μονάδες στην Τουρκία. Η υποτίμηση του νομίσματος έχει φθάσει το 40% μέσα σε ένα μήνα. Τούρκοι αναλυτές ελπίζουν σε σύντομη απότομη αύξηση των επιτοκίων για να σταματήσει η κατρακύλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here