Είναι ο ορισμός του τεχνοκράτη. Μιλάει λίγο και ακούει πολύ. Είναι ευγενικός, αλλά ταυτόχρονα αποφασιστικός και προσηλωμένος στους στόχους που έχει θέσει. Είναι Ιταλός, αλλά μιλά, ζει και σκέπτεται σαν Έλληνας, περισσότερο και από αρκετούς δικούς μας. Ο Giuseppe Zorgno ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα, πρωτοήρθε το 1992. Θεωρεί την Ελλάδα χώρα του και είναι απογοητευμένος που η ασφαλιστική συνείδηση δεν είναι βαθιά ριζωμένη στην καθημερινότητά μας. Διαμορφώνει και διατυπώνει προτάσεις που, ενώ σίγουρα προωθούν τα δικά του ενδιαφέροντα, ταυτόχρονα, κάθε ακροατής θα έβρισκε λόγο και αιτία να τις παρακολουθήσει, όπως και τις σκέψεις και τις ιδέες του.

Μίλησε στο iw με αφορμή τη βράβευσή του με την Τιμητική Διάκριση «Διακεκριμένος Ηγέτης στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά», στο πλαίσιο των εργασιών του Insurance Conference 2021 της ethosGROUP. O Giuseppe Zorgno, Country Manager της AIG Europe SA-Greece Branch, είναι ένας συνομιλητής που όλοι θα ήθελαν να έχουν απέναντί τους για χαλαρή φιλοσοφική συντροφιά…

 

Στον Χρήστο Ν. Κώνστα

Τον τελευταίο καιρό –βοηθά βέβαια ο καιρός και τα πανδημικά δεδομένα–, μας δημιουργείται η εντύπωση, εδώ στην Ελλάδα, πως τα πράγματα πάνε καλύτερα. Καλύτερα στην οικονομία, τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ωστόσο, υπάρχει διεθνώς μια διογκούμενη ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού, την ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, που θα φρενάρει την ανάπτυξη… Εσείς πώς τα βλέπετε όλα αυτά;

Χωρίς αμφιβολία, το τελευταίο διάστημα, παρακολουθούμε την ταυτόχρονη εξέλιξη δύο τάσεων, της οικονομικής και της υγειονομικής. Στο οικονομικό πεδίο, βλέπουμε μια σειρά από εξελίξεις που σηματοδοτούν τη σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα. Συγκεκριμένα, η πρόσφατη επιτυχής έξοδος της χώρας στις αγορές για τη χρηματοδότηση δεκαετούς ομολόγου με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 0,9%, ελαφρώς υψηλότερα από τη βασική έκδοση των τίτλων τον περασμένο Ιανουάριο, το συμπέρασμα διεθνών καθώς και εγχώριων οργανισμών ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετικές, υποβοηθούμενες από την προσδοκία της έλευσης κεφαλαίων από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να κινείται.

Ωστόσο, η πανδημική κρίση έδειξε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ανθρώπινη ζωή και συνακόλουθα η βελτίωση της ευημερίας των πολιτών. Δεν αρκεί, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε την ύφεση, που είναι βέβαια πρωταρχικό ζήτημα. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και το διατηρήσιμο μέλλον της ευημερίας των πολλών.

Θα ήθελα να γενικεύσω λίγο την απάντησή μου. Έχουμε βιώσει σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την εξισορρόπηση μεταξύ εργασίας, σπιτιού και οικογένειας. Αντιμετωπίσαμε την αβεβαιότητα που δημιούργησε η πανδημία. Οι κοινότητες, τα κράτη, αλλά και οι ηγέτες καλούμαστε να πάρουμε θέση για τα μεγάλα προβλήματα, να συμβάλουμε µε τον δικό μας τρόπο στην επίλυσή τους και να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία.

Αποτελεί, πλέον, επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούμε στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα µέλη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, ώστε να οδηγηθούν σε ευημερία τόσο οι ίδιες οι εταιρείες όσο και το σύνολο των πολιτών.

Δεν νοείται ευημερία χωρίς υγεία. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί ηγέτες δεν δίστασαν να θυσιάσουν προσωρινά την οικονομία για να υπηρετήσουν το χρέος της ανθρωπότητας. Η «επόμενη ημέρα» θα πρέπει να βρει τις εταιρείες να µην ενδιαφέρονται µόνο για την προώθηση των συμφερόντων των μετόχων τους, αλλά να είναι έτοιμες να επενδύσουν στην ανάπτυξη των εργαζομένων τους, την τεχνογνωσία και τη συνεργατικότητα.

Περισσότερα στο insuranceworld.gr