*Γιώργος Βελιζιώτης, Εμπορικός Διευθυντής, Euler Hermes Hellas

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή το 2021 –με το παγκόσμιο ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά +5,5% το 2021–, αλλά και το 2022, ακόμη κι αν η ανάκαμψη θα είναι άνιση. Σε αυτό το πλαίσιο, παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για τις εταιρείες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και να ανακάμψουν μετά την πανδημία. 

Ενώ η Κίνα υπήρξε η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 (στην ουσία, η μοναδική μεγάλη οικονομία που αναπτύχθηκε), οι ΗΠΑ θα αναλάβουν αυτόν τον ρόλο το 2021. Η Ευρώπη παραμένει ουραγός στην ανάκαμψη σε σύγκριση με άλλες στιβαρές οικονομίες. 

Μέχρι στιγμής, τη φετινή χρονιά το παγκόσμιο εμπόριο έχει ανακάμψει ταχύτερα και ισχυρότερα από το αναμενόμενο, ειδικά σε αξία, λόγω των πιέσεων των τιμών και του όγκου. Παρά την κορύφωση το 2021, αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2022, καθώς οι χαμηλότεροι δασμοί δεν θα αναπληρώσουν την αργή ομαλοποίηση και τις δομικές αλλαγές στις εμπορικές ροές. 

Ο παγκόσμιος αγώνας δρόμου για εισροές υποστηρίζει τους όγκους του εμπορίου και, ακόμη σημαντικότερα, οδηγεί σε αύξηση των τιμών. Με αυτό το υπόβαθρο, οι εμπορικές ροές σε αξία θα συνεχίσουν την πορεία προς την υπέρβαση: Αναμένουμε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί κατά +7,7% σε όγκο το 2021 (έναντι -8,0% το 2020) και κατά πολύ υψηλότερο ποσοστό +15,9% σε αξία (έναντι -9,9% το 2020). 

Ωστόσο, οι κίνδυνοι εκτέλεσης θα παραμείνουν ως διαφορά μεταξύ των χωρών, με τον ρυθμό των εκστρατειών εμβολιασμού να οδηγεί σε ανάκαμψη πολλαπλών ταχυτήτων και να διατηρεί την απόκλιση σε υψηλά επίπεδα.

Περισσότερα στο insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here