Η αγορά ακινήτων και οι παγκόσμιες τάσεις στο real estate, καθώς και η συμβολή του τουρισμού βρίσκονται στο επίκεντρο του 24ου συνεδρίου της Prodexpo, το οποίο πραγματοποιείται στις 25 και 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Πώς τα αυξημένα επιτόκια επηρεάζουν τις επενδύσεις στο real estate και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», με συντονιστή τον Γιώργο Τρυφινόπουλο, Head of Strategy Hellenic Financial Stability Fund,  ο Γιώργος Κορμάς, Αντιπρόεδρος ΔΣ, Οικονομολόγος, Resolute Group, ανέφερε ότι πλέον η Ελλάδα βγαίνει από μια δεκαετή κατάσταση δυσκολιών και έχει φτάσει σε ένα σίγουρο επενδυτικό λιμάνι, με σταθερότητα στις επενδύσεις. Για τον ίδιο, η χώρα μας έχει πλεονέκτημα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στις επενδύσεις real estate, αλλά δεν είναι η μοναδική, καθώς δημιουργούνται ευκαιρίες και στο εξωτερικό και χρειάζεται σύνεση για να αποκτήσει ένα καλό κομμάτι της πίτας.

Όπως, επίσης, σημείωσε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν θα μείνουν ανέγγιχτα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, ωστόσο υπάρχουν, πλέον, μαθήματα από τα λάθη του παρελθόντος. Θα υπάρχει επιβάρυνση των NPL stocks, όμως το πλαίσιο είναι καλύτερο, καθώς τα δάνεια δίνονται, κατά κύριο λόγο, σε βιώσιμες επενδύσεις.

Για τα luxury brands τόνισε ότι εξακολουθούν να κρατούν την δυναμική τους, ενώ συμπλήρωσε ότι το real estate δεν είναι μονόδρομος σε επενδύσεις, παρότι η ΕΕ πιέζει ο μικροκαταθέτης να γίνει επενδυτής, κάτι που θα μπορεί να γίνει σε βάθος δεκαετίας από σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ελεκίδης, Διευθυντής της Bain Capital Special Situations, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι τώρα σε καλύτερη θέση σε σχέση με τα επιτόκια, γιατί τα προηγούμενα δέκα χρόνια έχει γίνει μεγάλη διόρθωση και είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που θα διαρκέσει για πάντα, καθώς υπάρχει ένα μπουκέτο προβλημάτων που επικρατεί στη χώρα όπως πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση και δύο γεωπολιτικές κρίσεις κοντά, τα οποία δημιουργούν αβεβαιότητα στο real estate.

Για τον ίδιο,  η Ελλάδα είναι ακόμα μια καλή ευκαιρία για τον επενδυτή, σε κλάδους όπως ο τουρισμός, ο οποίος παρότι είναι είναι οικογενειοκρατούμενος τομέας, έχει προοπτικές και έχει χτυπηθεί, στις κατά καιρούς κρίσεις, λιγότερο από όλους τους άλλους. 

 «Το θέμα είναι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους επενδυτές και όχι μόνο τα επιτόκια» τόνισε στην τοποθέτησή του στην ίδια ενότητα ο Δρ Γιώργος Μουντής Managing Partner, Delfi Partners & Company Moderator.  Σύμφωνα με τον ίδιο «στην Ελλάδα τα χρήματα βγαίνουν πιο δύσκολα, τα επιτόκια θα επηρεάσουν τις τιμές και θα δούμε μια διόρθωση το επόμενο εξάμηνο». Ωστόσο, όπως δήλωσε, το στοκ για μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι περιορισμένο για τους επενδυτές.

Έκανε λόγο, επίσης, για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τουρισμό, σημειώνοντας ότι δεν είναι τόσο εύκολος τομέας όσο φαίνεται, καθώς έχει διαφορετικές διαβαθμίσεις για τον επενδυτή, με το high end – luxury να είναι αυτό που θα επικρατήσει τελικά ως προϊον, παρότι χρειάζεται ειδικούς χειρισμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ