Χαιρετισμό στο ΣΕΒΕ Export Summit VIII απηύθυνε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου.

Όπως είπε, η δυναμική της ελληνικής οικονομίας πρέπει να αναπτυχθεί. Η εξαγωγική δραστηριότητα αυξήθηκε την τελευταία 10ετία, (εξαγωγές αγαθών, χωρίς καύσιμα και πλοία) και από 15,6 δισ. ευρώ οι εξαγωγές ανήλθαν σε 22,6 δισ. ευρώ το 2020.

“Τα τελευταία χρόνια η εξωστρέφεια εντάθηκε. Σε μεγάλο βαθμό η άνοδος των εξαγωγών συνδέεται με την εξαγωγική τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησαν οι ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να εισέλθουν σε διεθνείς αγορές. Παρά τη μεἰωση του κόστους εργασίας, η παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο μειώθηκε”.

Κατά τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές παραμένουν σχετικά χαμηλού τεχνολογικού περιεχομένου και χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Με τη σειρά του, αυτό σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό, κατά τον κ.Χατζηνικολάου, με τα χαμηλά επίπεδα επένδυσης σε Έρευνα και Ανάπτυξη και τις περιορισμένες άμεσες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας. Επίσης, την ενίσχυση της εξωστρέφειας δυσχεραίνει, κατά τον ίδιο, το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, τα γραφειοκρατικά εμπόδια, το φορολογικό καθεστώς και οι δυσκολίες σε σχέση με την επίλυση συμβατικών διαφορών.

“Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία και ενόψει του Ταμείου Ανάκαμψης βρισκόμαστε σε μία μοναδική συγκυρία για να επιτύχουμε την αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου”.

 

Μεγάλος ωφελημένος θα είναι η εξωστρέφεια και οι εξαγωγές θα φτάσουν το 25% του ΑΕΠ. Μας δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο με ενσωμάτωση τεχνολογίας και καινοτομίας. Με στοχευμένα κίνητρα η πολιτεία πρέπει να σταθεί αρωγός των προσπαθειών και να σταματήσει να επιδοτεί οριακές καλλιέργειες σε ξεπερασμένα προϊόντα. Οι επιχειρήσεις που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τι πρέπει να κάνουν, ας αναλάβουν δράση. Είναι αναγκαίες οι επενδύσεις που πρέπει να κάνετε. Ως Τράπεζα Πειραιώς είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε στο επόμενο βήμα. Τα νέα δάνεια που θα δώσουμε ανέρχονται σε 22 δισ. ευρώ μέχρι το 2024. Η μετά covid εποχή αποτελεί μία ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να περάσει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Μόνο φέτος, έχουν ήδη χορηγηθεί 2,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των νέων χρηματοδοτήσεων, ύψους 5,7 δισ., που είναι προγραμματισμένο να διατεθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις το 2021, όπως γνωστοποίησε ο κ.Χατζηνικολάου, επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της Τράπεζας Πειραιώς στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς εξήρε τις αντοχές και την προοπτική των ελληνικών εξαγωγών εν μέσω των δύσκολων συνθηκών της οικονομικής κρίσης και μετέπειτα της πανδημίας, επισημαίνοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία δεκαετία, το μοναδικό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, που αντιστάθηκε στην ύφεση και κατέγραψε θετικό πρόσημο ήταν οι εξαγωγές, κάτι που δείχνει πού βρίσκεται η δυναμική της ελληνικής οικονομίας».

Γ. Κωνσταντόπουλος, EXPORTS SUMMIT VIII: Καμπανάκι αφύπνισης για την μετα-covid εποχή

Ι. Σμυρλής, Enterprise Greece: Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here