Γιοφύρι της Άρτας ο νέος νόμος για την α’ κατοικία

0

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

«Αργά-αργά» διαμορφώνεται το περιεχόμενο του νέου νομοθετικού πλαισίου για τους «κόκκινους δανειολήπτες» που θα αντικαταστήσει τον Ν. Κατσέλη στο σύνολό του αλλά με επείγουσα προτεραιότητα το άρθρο 9 για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές προς τράπεζες.

Ο νόμος μοιάζει με το «Γιοφύρι της Άρτας» αφού το πρωί τον γράφουν και το βράδυ τον διαγράφουν μέσω …τηλεδιασκέψεων με την Φρανκφούρτη.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ολοκλήρωσε άρον-άρον την Μελέτη Επιπτώσεων (Impact Assesment) στην κεφαλαιακή διάρθρωση των τραπεζών από την εφαρμογή του νόμου που προτείνει η κυβέρνηση. Η Μελέτη Επιπτώσεων στηρίχθηκε κυρίως στην δουλειά που έκανε η PwC για λογαριασμό των τραπεζών και όχι στην ανάλυση των στοιχείων των δανείων που έτσι κι αλλιώς δεν προλάβαιναν να παραδώσουν οι τράπεζες.

Χθες το βράδυ, κορυφαία τραπεζική πηγή αποκάλυψε, ότι έτσι όπως έχει διαμορφώσει τον νόμο η κυβέρνηση, η προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια ονομαστικής αξίας 11 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9 δισ. ευρώ αναφέρονται σε στεγαστικά δάνεια και τα υπόλοιπα 2 δισ. μικρά επιχειρηματικά με ενέχυρο πρώτη κατοικία. Από τα 9 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, το 50% είναι δάνεια που βρίσκονται ήδη στον νόμο Κατσέλη.

Η Φρανκφούρτη επιμένει ότι τα περιουσιακά όρια υπαγωγής στον νέο πλαίσιο προσωρινής προστασίας που δημιουργείται για ένα χρόνο, πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο. Κυρίως όμως επιμένει στο να μην υπαχθούν τα επιχειρηματικά δάνεια στο νέο πλαίσιο, γιατί δημιουργείται σοβαρό θέμα ευστάθειας του τραπεζικού μας συστήματος. Εκτός από τις 4 συστημικές τράπεζες υπάρχουν και οι μη συστημικές μικρότερες τράπεζες (π.χ. οι συνεταιριστικές) οι οποίες υπάγονται απευθείας στην εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Στις μικρότερες αυτές τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος του δανειακού τους χαρτοφυλακίου αποτελείται από επιχειρηματικά δάνεια.

Η κυβέρνηση ανταπαντά ότι θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αυτό μ’ ένα πλέγμα κινήτρων προς όλους αυτούς τους δανειολήπτες ώστε να προσφύγουν σε μια «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας» με τις τράπεζες μέσα σ’ ένα σαφές αντικειμενικό θεσμικό πλαίσιο.

Τα κίνητρα αυτά θα είναι:

α) η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης,

β) η αναδιάρθρωση του δανείου με διαγραφή του ποσού κατά το οποίο η τρέχουσα οφειλή υπερβαίνει την τρέχουσα αξία του ενεχυριασμένου ακινήτου σε μια αναλογία 120% και

γ) η προοπτική του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας εφόσον ο δανειολήπτης δεν καταβάλλει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις.

Απ΄ ότι φαίνεται το νέο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου θα υποβληθεί πρώτα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου προς έγκριση και κατόπιν θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση….