Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί ειδικές πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στους ηλεκτροκινητήρες και τις γεννήτριες.
Η Γροιλανδία είναι μια περιοχή «πλούσια» σε ανεκμετάλλευτα αποθέματα αυτών των υλικών.
Το μεγαλύτερο νησί του κόσμου διαθέτει σημαντικά αποθέματα βασικών ορυκτών, όπως λίθιο, νιόβιο, άφνιο και ζιρκόνιο – βασικά συστατικά για μπαταρίες και άλλες τεχνολογικές εφαρμογές, που απαιτεί η ανάπτυξη των νέων εφαρμογών.
Επιπλέον, η Γροιλανδία έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποθέματα σπάνιων γαιών, με συνεχιζόμενες έρευνες σε εξέλιξη, σύμφωνα με το Pulitzer Center. Συγκεκριμένα, διαθέτει κοιτάσματα σπάνιων γαιών, τα οποία είναι πολύτιμα για το ρόλο τους στις τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, αλλά είναι προσβάσιμα σε ελάχιστες τοποθεσίες παγκοσμίως.
Από τα 17 γνωστά στοιχεία σπάνιων γαιών, τέσσερα έχουν μεγάλη ζήτηση για τις τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης: το δυσπρόσιο, το νεοδύμιο, το πρασεοδύμιο και το τερβίλιο.
Σύμφωνα με το CNN, η ζήτηση για τα μέταλλα αυτά υπερβαίνει σήμερα την προσφορά και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ, οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές στο άμεσο μέλλον.
Τα έθνη με πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους έχουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συνάψει συμφωνίες με τη Γροιλανδία για την εξασφάλιση μελλοντικών προμηθειών σπάνιων γαιών και άλλων πρώτων υλών, ωστόσο η εξόρυξη σε μεγάλη κλίμακα δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Ενδιαφέρον για μια παρόμοια συμφωνία έχει εκδηλώσει και η Κίνα, ωστόσο οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις την φέρνουν σε μειονεκτική θέση.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών στον κόσμο με μεγάλη διαφορά. Μάλιστα, ελέγχει τουλάχιστον το 70% της παγκόσμιας παραγωγής σπάνιων γαιών, πάνω από το 90% της παγκόσμιας επεξεργασίας τους και το 94% της παραγωγής μαγνητών σπάνιων γαιών.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ «χρειάζεται να ελέγξουν» τη Γροιλανδία, μαζί με τη διώρυγα του Παναμά, μιλώντας για «οικονομική ασφάλεια». Η απόκτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ είναι μια παλιά ιστορία που ξεκινάει από τον 19ο αιώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν πολλές προσπάθειες να αγοράσουν το νησί από την Δανία. Η τελευταία έγινε το 2019 στην πρώτη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, που απορρίφθηκε από Γροιλανδία και Δανία.
Στρατηγικά τοποθετημένη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, η Γροιλανδία θεωρείται όλο και πιο σημαντική για την άμυνα και αναδεικνύεται σε πεδίο γεωπολιτικής μάχης καθώς επιδεινώνεται η κλιματική κρίση.
Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής ανοίγει επίσης νέες ναυτιλιακές οδούς, παρέχοντας εναλλακτικές λύσεις για τη διώρυγα του Σουέζ μέσω της Αρκτικής, οι οποίες συντομεύουν το ταξίδι από τη δυτική Ευρώπη στην ανατολική Ασία σχεδόν κατά το ήμισυ.