Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ δεν θέλει υψηλό τίμημα για το 50,1% των ΕΛΠΕ;

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Προφανώς υπάρχει λόγος. Θα πρέπει όμως να τον κοινοποιήσει. Στόχος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι να μεγιστοποιεί το όφελος και το τίμημα που θα εισπράττει για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου από κάθε πώληση περιουσιακού στοιχείου.

Στην περίπτωση της πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων, η διοίκηση των ΕΛΠΕ φαίνεται πως έκανε ότι μπορούσε όχι για να διευρύνει τον κύκλο των υποψηφίων επενδυτών -κατά συνέπεια να εντείνει τον ανταγωνισμό και να αυξήσει το τίμημα- αλλά αντιθέτως με γραφειοκρατική τυπολατρία φρόντισε να «διώξει» όλους όσοι θα μπορούσαν να βάλουν πολλά λεφτά στο τραπέζι.

Με προσχήματα του τύπου «λείπει το γνήσιον της υπογραφής από τοπικό συμβολαιογραφείο» και άλλες απίθανες διαδικαστικές αλχημείες, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε και απέρριψε 4 από τις 6 υποψήφιους αγοραστές του πακέτου των μετοχών οι οποίοι κατά σύμπτωση είναι αυτοί που κατά τεκμήριο διαθέτουν μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων προς επένδυση κεφαλαίων.

  • Το ΤΑΙΠΕΔ πουλά το 20% από το 35,48% του κράτους
  • Ο όμιλος Λάτση το 30,1% από το 45,47%.

Από την επόμενη φάση για τη διεκδίκηση του 50,1% των ΕΛΠΕ – λόγω «μη πληρότητας των φακέλων τους»- απορρίφθηκαν υποψήφιοι όπως η κοινοπραξία Carbon Asset Management με την Alshaheen από το Κατάρ, η ιρακινή Alrai Group Holdings Limited και η Gupta Family Group Alliance, βρετανικής ιδιοκτησίας ενός ινδικής καταγωγής επιχειρηματία από τη Ν. Αφρική.

Χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι «αφού προηγήθηκαν οι σχετικές εγκρίσεις του υπουργείου Ενέργειας ότι πληρούνται όλα τα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας» τελικά ότι η τελικός κατάλογος υποψηφίων αγοραστών (short list) για τα ΕΛΠΕ θα απαρτίζεται μόνον από την Ελβετική Glencore και την Ολλανδική Vitol.  

Σήμερα, το 50,1% των ΕΛΠΕ αποτιμάται στο Χρηματιστήριο περίπου 1,1 δις ευρώ.

Προφανώς η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν θέλει να διεκδικήσει μεγαλύτερο τίμημα. Όταν απορρίπτονται επενδυτές όπως η βασιλική οικογένεια του Κατάρ και άλλοι πανίσχυροι εν δυνάμει αγοραστές, προκαλούνται απορίες.

Υπάρχουν μάλιστα κύκλοι που επιμένουν πως η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας ΔΕΝ αποτελεί στόχο όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΠΣΕΕΠ) Παναγιώτης Οφθαλμίδης πρόσφατα διατύπωσε την πρόβλεψη ότι κάποιοι θα προτιμούσαν να καταλήξει άγονη η διαδικασία και να ξεκινήσει μια διαδικασία πώλησης των μετοχών μέσω Χρηματιστηρίου. Ο συνδικαλιστής επικαλείται σχετικές αναφορές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, κατά τη διάρκεια συνάντησης του με το Σωματείο .

Η αλήθεια είναι πως τόσο η Ολλανδικών συμφερόντων Vitol όσο και η Ελβετικών συμφερόντων Glencore έχουν στον έλεγχό τους διυλιστήρια και πετρελαϊκές εταιρείες σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Ουδείς αμφισβητεί ότι οι δύο πετρελαϊκοί traders έχουν την οικονομική επιφάνεια να καταβάλουν το ποσά του 1,1 δισ. Ευρώ.

Ήδη οι δύο εταιρείες έχουν εμπορικές σχέσεις με τα ΕΛΠΕ, προμηθεύουν με πετρέλαιο την ελληνική εταιρεία και είχαν κομβικό ρόλο τόσο στην ελληνική κρίση του 2012 όσο και στην αντικατάσταση των συναλλαγών με το Ιράν.

Το ερώτημα είναι αν έχουν την διάθεση ή την πρόθεση να μπουν σε διαδικασία ανταγωνισμού και πλειοδοσίας προκειμένου να αποκτήσουν το 50,1% του ελληνικού ομίλου…

Σε σχέση πάντως με τις πληροφορίες περί κλήτευσης της Glencore από το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ απαντούσαν ότι σύμφωνα με έγκριτους νομικούς η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει τον διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ, οι όροι του διαγωνισμού έχουν διασφαλίσει σε όλα τα στάδια, διαδικασίες και παρεμβάσεις εφόσον συντρέξουν λόγοι. Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι επί του παρόντος το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει σε ποινική δίωξη ούτε έχει απαγγείλει κάποια κατηγορία κατά της Glencore ή στελεχών της. Η έρευνα για την οποία έγινε η κλήτευση μπορεί να διαρκέσει χρόνια και δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε απαγγελία κατηγοριών.

Το προφίλ των δυο ενδιαφερόμενων 

Η Glencore ασχολείται με την παραγωγή, διύλιση, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και εμπορία εμπορευμάτων. Παράγει και εμπορεύεται ένα ευρύ φάσμα μετάλλων και ορυκτών, ενέργειας και γεωργικών προϊόντων. Ιδρύθηκε το 1974 και εδρεύει στο Baar Zug της Ελβετίας. Εμπορεύεται 6 εκατ. βαρέλια  αργού πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων ημερησίως. Διαθέτει πάγια παραγωγής πετρελαίου σε Καμερούν, Τσαντ και Γουινέα. Είναι μέτοχος με μερίδιο 49% της εταιρείας αποθήκευσης πετρελαίου και logistics HG. Έχει απευθείας μερίδιο 10% στο διυλιστήριο της Σιγκαπούρης JAC.

Η Vitol είναι ιδιωτική εταιρεία εμπορευμάτων που ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ το 1966 και σήμερα διαθέτει  40 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Τα μεγαλύτερα εξ αυτών   βρίσκονται σε Γενεύη, Χιούστον, Λονδίνο και Σιγκαπούρη. Εμπορεύεται επτά εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων την ημέρα. Οι πελάτες της περιλαμβάνουν εθνικές εταιρείες πετρελαίου, πολυεθνικές, κορυφαίες βιομηχανικές και χημικές εταιρείες αλλά και τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ