Στο προσκήνιο επανέρχεται σενάριο από το παρελθόν που αφορά στην αγορά των πυραύλων S-400 από τον Τούρκο πρόεδρο.

Σύμφωνα με το σενάριο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος ήθελε τα ρωσικά αντιαεροπορικά, γιατί φοβάται για την δική του αεροπορία, η οποία πρωταγωνίστησε στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και από τότε ο Ερντογάν δεν την εμπιστεύεται.

Το Reuters επικαλείται πηγές από τις ΗΠΑ για το ρεπορτάζ του στο οποίο αναφέρει ότι ο Ερντογάν νιώθει ασφαλής μόνο με ένα ρωσικό σύστημα αεράμυνας κι όχι για παράδειγμα με τους αμερικανικούς Patriot.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ που επικαλείται το Reuters ισχυρίζεται ότι “εκπρόσωποι του καθεστώτος Ερντογάν χαρακτήρισαν την τουρκική αεροπορία ως μία από τις κορυφαίες απειλές για την ασφάλεια της χώρας” ,κατά τη διάρκεια μια αμερικανοτουρκικής συνάντησης, το 2018.
Ο Tamer Korkmaz, δημοσιογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Şafak, δήλωσε ότι το γεγονός ότι η παράδοση των S-400 συνέπεσε με την τρίτη επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος είναι αξιοσημείωτο, προσθέτοντας ότι η αγορά των ρωσικών συστημάτων δείχνει ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον “κάτω από το ζυγό των Ηνωμένων Πολιτειών”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here