Γιατί μόνον 6 Έλληνες επιχειρηματίες έκλεισαν συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα έγινε φανερό ότι η κυρία Μέρκελ ήρθε για δουλειές ενώ η Ελληνική κυβέρνηση ενδιαφερόταν κυρίως για τις πολιτικές εντυπώσεις που δημιουργεί κάθε της δήλωση και επαφή.

Στην μεταμνημονιακή περίοδο, η Γερμανία θέλει να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής των ελληνικών επιχειρηματικών εξελίξεων και διεκδικεί τα πρωτεία από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή της Γερμανίας ως τιμώμενης χώρας της μεθεπόμενης ΔΕΘ, μετά την εξαιρετικά επιτυχή και σημαντική παρουσία των Αμερικανικών επιχειρήσεων φέτος στη Θεσσαλονίκη…

Από την πρώτη στιγμή των δηλώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε σαφείς αναφορές στις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών, στις επενδύσεις των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, το εξαγωγικό εμπόριο, την Ενέργεια, τον Τουρισμό και τις υποδομές.

Γι΄αυτό άλλωστε η Γερμανική πρεσβεία επέλεξε -με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια- τους 6 (έξι !) μόνον, εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που συμμετέχουν στο γεύμα του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Πρόκειται για τους:

  • Νίκο Καραμούζη, πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,
  • Ευτύχιο Βασιλάκη, επικεφαλής  Aegean Airlines,
  • Μιχάλη Τσαμάζ, πρόεδρο και Διευθ. Σύμβουλο ΟΤΕ (Deutsche Telekom)
  • Μιχάλη Μαΐλλη, πρόεδρο Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου,
  • Ευάγγελο Μυτιληναίο, του ομώνυμου Ενεργειακού και Κατασκευαστικού Ομίλου
  • Μελίνα Τραυλού, επικεφαλής της Neptune Lines

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλούσε για τις μεγάλες ιδέες των Βαλκανικών ζητημάτων η κυρία Μέρκελ έβαζε τη δική της ατζέντα στα Ελληνικά ζητήματα: Ενέργεια, Υποδομές, Μεταφορές, Logistics, Xρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και Τηλεπικοινωνίες.

Χωρίς αμφιβολία, η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργεί νέες προοπτικές στην προσπάθεια απεξάρτησης της Γερμανίας από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Η κατασκευή του Eastmed, του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου αγωγού του πλανήτη, μια επένδυση της τάξης των 7 δις €, έρχεται σίγουρα να επισφραγίσει το Γερμανικό ενδιαφέρον για τις Ενεργειακές ισορροπίες στην περιοχή.

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν ένα μεγάλο logistic center στην Αλεξανδρούπολη με σκοπό να εκμεταλλευτούν την θεαματική αλλαγή στάση της κυβέρνησης Τσίπρα στο θέμα της ιδιοκτησίας των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος.

Στον τομέα της αξιοποίησης απορριμμάτων οι Γερμανοί θέλουν πολύ να εξάγουν την «τεχνογνωσία» τους ενώ ταυτόχρονα θεωρούν ότι διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα στις «μικροχρηματοδοτήσεις» τοπικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που παράγουν εξαγωγικό αποτέλεσμα. Ήδη ο Ασφαλιστικός κολοσός Hannover Re εκδήλωσε -όπως πρώτο το “Β” αποκάλυψε- την επιθυμία του να αγοράσει την ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική.

Στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 120 γερμανικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 27.000 συνεργάτες και πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο περίπου της τάξεως των 7,7 δισ. Ευρώ. Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας μας. Περίπου 4 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο.

Για τη Γερμανία όμως το αύριο της Ελλάδας, ιδιαίτερα στον Ενεργειακό και Χρηματοπιστωτικό τομέα έχει μεγάλη σημασία.