Του Νίκου Κωτσικόπουλου

Στα 225 δισ. ευρώ έφθασαν οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και των pension funds στην Ευρώπη στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ στην Ελλάδα αντίστοιχα έφθασαν στα 1,066 δισ. ευρώ, νούμερο που είναι τμήμα του συνόλου του συνόλου των 225 δισ.

Οι καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι σε έντονα πτωτική πορεία από πέρυσι. Στην Ελλάδα οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των ΤΕΑ από τον Απρίλιο του 2022 και τα 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το Φεβρουάριο φέτος υποχώρησαν, όταν και παρέμειναν όμως και πάλι, πάνω από το 1 δισ. ευρώ στα 1,066 δισ. ευρώ συνολικά, από 1,13 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και έναντι 897 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022 που ήταν το χαμηλότερο σημείο του δωδεκαμήνου. Οι καταθέσεις μειώθηκαν γιατί οι αγορές που ήταν κακές στο προηγούμενο διάστημα, έγιναν ενδιαφέρουσες μετά τον Σεπτέμβριο του 2022.

Βεβαίως οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και τα Επαγγελματικά Ταμεία εφαρμόζουν επαγγελματική διαχείριση και συνεπώς αν υπάρχουν πιο συμφέρουσες τοποθετήσεις σε ομόλογα, Αμοιβαία ή ειδικά Αμοιβαία της χρηματαγοράς που δίνουν καλύτερες αποδόσεις θα κατευθύνουν εκεί μεγαλύτερος μέρος της ρευστότητάς τους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ από τα 1,066 δισ. ευρώ τα 94 εκατ. ευρώ είναι καταθέσεις των Επαγγελματικών Ταμείων και φθάνουν δηλαδή το 9,4% περίπου του συνόλου αυτών των καταθέσεων.

Από τα 1,066 δισ. ευρώ περίπου το 53% ή 559 εκατ. ευρώ ήταν τοποθετημένα στο τέλος Φεβρουαρίου σε λογαριασμούς overnight και οι υπόλοιπες καταθέσεις 507 εκατ. ευρώ ήταν τοποθετημένες σε άλλες καταθέσεις ή ρέπος.

Στα Επαγγελματικά Ταμεία κινούνται διαφορετικά και σχεδόν το 93% των καταθέσεων ήταν σε λογαριασμούς overnight ενώ μόλις 7 εκατ. ευρώ ήταν σε ρέπος, καθώς ο σκοπός ήταν να επενδυθούν τα κεφάλαια.

Οι καταθέσεις ασφαλιστικών σε όλη την Ευρώπη

Στο μεταξύ στην Ευρώπη, στα 225 δισ. ευρώ φθάνουν οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των συνταξιοδοτικών ταμείων pension funds στην Ευρώπη. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν τον Iανουάριο κατά 1 δισ. ευρώ, αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν 12 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Έχουν ξεκινήσει τη χρονιά με ετήσιο πτωτικό ρυθμό 3,7%. Να σημειωθεί ότι και το Δεκέμβριο του 2022 οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων κατά 15 δισ. ευρώ, αλλά ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής τους ήταν συνολικά αυξητικός κατά 3,4%.